Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

De studieduur van Rutte, Roemer, Pechtold en Sap

De aanleiding

Vorige week woensdag bepaalde de rechter in Den Haag dat de langstudeerboete ingevoerd mag worden. De staat mag studenten een heffing van het collegegeld opleggen als zij een jaar langer doen over hun studie dan de bedoeling is. Diezelfde dag kwam Boomerang Create, bekend van de gratis ansichtkaarten, met een stunt op Facebook. „Langstudeerboete gaat door. Met terugwerkende kracht?”, stond er boven een bericht met daarin bewerkte foto’s van lijsttrekkers Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Emile Roemer (SP) en demissionair premier Mark Rutte (VVD). Alle vier met een bordje in de hand met daarop hoe lang ze zelf wel niet gestudeerd zouden hebben.

Het is een grote hit. Het bericht werd meer dan 12.500 keer gedeeld, kreeg 8.500 likes en is, volgens de statistieken van Facebook, in totaal door zo’n 1,2 miljoen personen bekeken. Ook plaatste de Volkskrant het afgelopen donderdag als beeld bij een artikel over de langstudeerboete. Maar kloppen de door Boomerang Create gestelde studielengten? next.checkt zocht het uit.

Alexander Pechtold

„Ich bin ein Langstudierder!”, riep D66-lijsttrekker Alexander Pechtold nog tijdens de studentendemonstratie op het Haagse Malieveld van 21 januari 2011. Een langstudeerder is hij inderdaad, maar heeft hij er ook echt elf jaar over gedaan? Pechtold vertelt dat hij in 1985 begon met een studie rechten in Leiden, een jaar later omschakelde naar kunstgeschiedenis en in 1996 afstudeerde. Dat is inderdaad elf jaar. Maar hij heeft niet al die jaren ook daadwerkelijk gestudeerd. Tussen 1993 en 1996 werkte hij fulltime bij veilinghuis Van Stockum in Den Haag. Hij stond tijdens die periode dan ook niet als student ingeschreven. In 1996 stond hij nog twee maanden ingeschreven om zijn scriptie in te leveren en af te studeren. Dus hoewel Pechtold er inderdaad elf jaar over heeft gedaan om een universitaire studie af te ronden, was hij daarvan maar zeven jaar en twee maanden ingeschreven als student. Daarom beoordelen wij de bewering „Kunstgeschiedenis, 11 jaar” als onwaar.

Mark Rutte

Demissionair minister-president Mark Rutte stond van 1984 tot 1992 ingeschreven bij de Universiteit van Leiden. Hij studeerde geschiedenis. Daarover heeft hij dus acht jaar gedaan, en niet zeven, zoals Boomerang stelt. Naar eigen zeggen heeft Rutte van die periode vijf jaar ook daadwerkelijk aan de studie besteed. De overige drie jaar zou hij hebben „gewijd” aan de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), een liberale politieke jongerenorganisatie. Van 1988 tot 1991 was hij daarvan de landelijke voorzitter. Wel stond hij al die tijd als student ingeschreven, en hij betaalde dus ook gewoon collegegeld. Omdat Rutte niet zeven jaar, maar acht jaar studeerde, beoordelen wij Boomerangs bewering „Geschiedenis, 7 jaar” als grotendeels waar.

Jolande Sap

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap studeerde economische wetenschappen, met keuzevakken in filosofie, aan de Universiteit van Tilburg. Ze begon in 1981 en studeerde af in 1989 – acht jaar later. Sap benadrukt dat ze in die tijd „veel nevenfuncties en bijbanen” heeft gehad, waaronder verschillende student-assistentschappen en een plek in de studentenraad van de faculteit Economie. Dat verandert echter niets aan het feit dat ze inderdaad, zoals Boomerang stelt, acht jaar heeft gestudeerd. De bewering is dus waar.

Emile Roemer

„Het havo-gedeelte klopt”, zegt de woordvoerder van Emile Roemer, lijsttrekker van de Socialistische Partij (SP). Roemer begon in 1974 met mavo op een middelbare school in Boxmeer en haalde in 1982 zijn havo-diploma. Dat kostte dus acht jaar. De havo is overigens niet Roemers enige opleiding, zoals de Boomerang-actie misschien zou doen vermoeden. Hij begon in 1982 met de pedagogische academie en rondde die studie af in drie jaar – de periode die daarvoor stond. Maar omdat Roemer er wel degelijk acht jaar over deed om zijn havo-diploma te halen, beoordeelt next.checkt de bewering „Havo, 8 jaar” dus als waar.