De strijd in Afghanistan is nog niet voorbij

Paratroopers from Chosen Company of the 3rd Battalion (Airborne), 509th Infantry board a waiting CH-47 Chinook helicopter as they begin a helicopter assault mission at Combat Outpost Herrera in Afghanistan's Paktiya Province July 15, 2012. Picture taken July 15. REUTERS/Lucas Jackson (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Ze zijn op deze foto in het donker niet te zien. Maar zodra de Amerikaanse paramilitairen zijn ingestapt, stijgt deze Chinookhelikopter op voor een aanval in de Afghaanse provincie Paktiya.

Want hoewel het conflict na deze zomer moet veranderen van strijd in ondersteuning, betekent dat niet dat het geweld in Afghanistan op zijn einde loopt.

In februari werden nog zeker 24 mensen gedood bij protesten tegen Amerikaanse militairen die korans hadden verbrand. En in april werden 38 Talibaan gedood bij een aanval op een diplomatieke wijk in Kabul.

Toch is er hoopgevend nieuws uit Afghanistan. Een prominente Talib zei onlangs in het Britse blad New Statesman dat de Talibaan de oorlog niet kunnen winnen. Terreurgroep Al-Qaeda noemde hij „een plaag” en ook zinspeelde hij op een politiek akkoord met andere groepen in het land.

In Afghanistan heerst vooral angst voor een nieuwe burgeroorlog als de Amerikanen in 2014 hun troepen terugtrekken. Datzelfde gebeurde in 1991, toen de Russen het land verlieten. Verschillende milities, die zijn opgezet om de Talibaan te bestrijden, zouden zich al opmaken voor een nieuwe burgeroorlog.

Veel Afghanen zitten niet op een eventueel vredesakkoord met de Talibaan te wachten. Maar als het alternatief een burgeroorlog is, zou het akkoord een optie zijn.