Credit Suisse wil buffers versterken

Credit Suisse wil voor het einde van het jaar 15,3 miljard Zwitserse frank (12,7 miljard euro) kapitaal ophalen. Dat maakte de tweede bank van Zwitserland, na UBS, vandaag bekend.

Vorige maand drong de Zwitserse centrale bank aan op het versterken van de buffers. De centrale bank vond dat de buffers van Credit Suisse relatief laag waren, vergeleken met vergelijkbare internationale banken.

Volgens bestuursvoorzitter Brady Dougan is het de bedoeling de kapitaalbuffers te verdubbelen. In eerste instantie wil de bank 3,8 miljard frank ophalen door converteerbare obligaties uit te geven. In maart worden de obligaties omgezet in aandelen. Volgens Credit Suisse hebben grote institutionele beleggers als het Singaporese Temasek, het Noorse ambtenarenpensioenfonds Norges Bank Investment Management, de Saoedische investeringsmaatschappij Olayan en staatsfonds Qatar Holding toegezegd te participeren. Credit Suisse wil ook 6,6 miljard frank ophalen door onderdelen van de vermogensbeheer- en vastgoeddivisies te verkopen.

De maatregel zal de bank weerbaarder maken in geval van economische moeilijke tijden, aldus topman Dougan. Ook moet het extra kapitaal de twijfels over de buffers wegnemen die zijn gerezen na het kritische rapport van de Zwitserse centrale bank. Credit Suisse wil ook voor 1 miljard frank bezuinigen. Hoe die bezuinigingen ingevuld worden, wilde Dougan niet zeggen. Het is niet duidelijk of er ontslagen vallen bij de Zwitserse bank.

In het tweede kwartaal boekte Credit Suisse 788 miljoen frank winst, 20 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo maakte de bank vandaag bekend.