Chipshol claimt 9 miljoen euro schade bij provincie Noord-Holland

Gebiedsontwikkelaar Chipshol claimt 9 miljoen euro schade bij de provincie Noord-Holland vanwege de aanleg van een provinciale weg over gebied van Chipshol. Foto NRC / Rien Zilvold

Chipshol wil negen miljoen euro schade verhalen op de provincie Noord-Holland. Bij het onteigenen van grond voor de aanleg van de provinciale weg N201 is volgens de gebiedsontwikkelaar een te laag bedrag betaald, meldt persbureau Novum.

Er was ten onrechte een bouwverbod voor zes hectare grond afgekondigd, wat zorgde voor een waardevermindering. Het verbod werd later ingetrokken, maar heeft de provincie volgens Chipshol een miljoenenvoordeel opgeleverd.

Chipshol claimt tegenwerking van de staat en andere partijen

De al meer dan tien jaar durende Chipsholzaak draait om een conflict tussen Chipshol en luchthaven Schiphol over grond rondom de luchthaven. Sinds de aankoop van die 35 hectare claimt de familie Poot bij de ontwikkeling van het terrein te zijn tegengewerkt door de staat, Schiphol, de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Oud-rechters Chipsholzaak vervolgd wegens meineed

Twee oud-rechters, Hans Westenberg en Peter Kalbfleisch, zouden een dubieuze rol hebben gespeeld in de verkoop van grond rondom de luchthaven Schiphol. Begin mei werd bekend dat ze mogelijk vervolgd worden voor omkoping. Ze werden al vervolgd wegens meineed.

Chipshol roept hulp Nationale Ombudsman in

Begin deze maand werd bekend dat de ontwikkelaar de hulp inroept van de Nationale Ombudsman. Het bedrijf hoopt dat ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzoek gaat doen naar de rol van rechters en van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in het conflict over de ontwikkeling van het Groenenbergterrein bij Schiphol.

Met Noord-Holland en Haarlemmermeer is inmiddels een schikking getroffen. LVNL is eind mei door de Hoge Raad schuldig bevonden aan benadeling van Chipshol. De projectontwikkelaar verwijt Schultz echter dat de Nederlandse staat niets van zich heeft laten horen. Zij was eerder al als staatssecretaris betrokken bij de zaak.

    • Judith Laanen