Opinie

    • Paul Luttikhuis

Chinees vervuilt klimaat evenveel als Europeaan

A chimney of a coal burning heating system for apartment blocks billows smoke in central Beijing December 4, 2011. The U.N.'s climate chief said on Saturday she believes countries can snap the deadlock that has lasted for years and sign up to fresh and binding commitments to cut greenhouse gases, after a week of climate talks between nearly 200 countries. The major players on the global stage have laid out their positions since the talks opened on Monday, with China and the United States, the two biggest emitters, each waiting for the other to commit before agreeing to a binding deal. REUTERS/David Gray (CHINA - Tags: ENVIRONMENT POLITICS) Kolencentrale bij Peking

Een Chinees vervuilt het klimaat tegenwoordig ongeveer net zo erg als een Europeaan; met ruim 7 ton CO2 per persoon per jaar. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie.

Twintig jaar geleden wel dat anders. Toen telden China, India, Brazilië en andere ontwikkelingslanden nog amper mee. Dat rechtvaardigde de gedachte van de ‘gezamenlijke, maar verschillende verantwoordelijkheid’ van arme en rijke landen, geformuleerd tijdens de Earth Summit in 1992 in Rio de Janeiro en vijf jaar later in de praktijk gebracht in het Kyoto-protocol.

Maar de tijden zijn veranderd. Sinds 2006 is China de grootste bron van CO2-vervuiling van de atmosfeer. En dit jaar evenaart de gemiddelde Chinees voor het eerst de CO2-emissies van Europeanen. Gelet op het grote aantal Chinezen dat op het platteland woont, met een relatief bescheiden bijdrage aan de opwarming, gaat de gemiddelde CO2-uitstoot van Chinezen in de grote steden eerder in de richting van die van Amerikanen en Australiërs (zo’n 18 ton per persoon).

Dat stelt de wereld voor een groot probleem - zichtbaar in een uitstoot van 34 gigaton in één jaar. Niet alleen dreigt de 1.000 gigaton die we volgens Meinshausen en anderen (op basis van een publicatie in Nature in 2009) tot het midden van de eeuw zouden mogen uitstoten om binnen de 2 graden Celsius temperatuurstijging te  blijven al in 2025 op te zijn (we zijn nu al op de helft). Ook is duidelijk dat het oude adagium over de verantwoordelijkheid daarvoor niet langer toereikend is.

Het zal het uiterste vergen van onderhandelaars voor een nieuw klimaatakkoord, die heel goed weten dat ze met de huidige afspraken niet aan de door henzelf gestelde tweegradengrens zullen voldoen. Het zal voor China bovendien een stuk moeilijker worden om zichzelf te blijven voordoen als een ontwikkelingsland.

Natuurlijk is er een historische verantwoordelijkheid van rijke landen. Hun kooldioxide, die de huidige opwarming heeft veroorzaakt, heeft die landen veel welvaart gebracht. Ontwikkelingslanden en opkomende economieën hebben evenveel recht op welvaart, maar zijn nu al gezamenlijk verantwoordelijk voor tweederde van de mondiale uitstoot. De aarde kan zoveel broeikasgassen niet aan. Die Gordiaanse knoop moet zo snel mogelijk ontward worden.

 

Grafiek uit het rapportGrafiek uit het rapport

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis