Broek Darcy gaat echt uit in nieuwe versie Pride and Prejudice

Toen Colin Firth in 1995 Darcy vertolkte in Pride and Prejudice, sprong hij een meertje in terwijl hij zijn shirt nog aan had. Wat draagt Darcy nog wanneer Total-E-Bound klaar is met Austens boek?

Wat Darcy en Elizabeth met elkaar uitspookten liet schrijfster Jane Austen in Pride and Prejudice voornamelijk aan de verbeelding van de lezer over. Een Britse uitgeverij neemt daar geen genoegen mee en laat de roman en een paar andere literaire klassiekers zo herschrijven dat de seks niet langer verbeeld hoeft te worden. Dat meldt The Guardian.

Total-E-Bound, de uitgeverij in kwestie, zegt wel degelijk onder de indruk te zijn van romans als Austens Pride and Prejudice en Northanger Abbey, Charlotte Brontës Jane Eyre  en A Study in Scarlet van Arthur Conan Doyle, maar denkt dat de verhalen wel wat peper kunnen gebruiken.

“Er bestaat geen twijfel over dat de klassiekers met hun complexe en tot nadenken stemmende verhaallijnen nog steeds een grote bron van inspiratie zijn voor aspirant-schrijvers. Maar hebben we, als we eerlijk zijn, niet eens een keer genoeg van steeds dezelfde terughoudende verhalen?”, aldus de uitgever. “Wij willen de passages tonen die u nooit mocht lezen. U dacht toch niet dat de personages alleen elkaars hand vasthielden en kusjes op de wang gaven?”

En dus laat Henry zijn Catherine in de vernieuwde versie van Austens Northanger Abbey straks kennismaken met “een geheel nieuwe erotische wereld waar seks geen grenzen kent”, aldus Total-E-Bound. En wordt Watson in de gepeperde A Study in Scarlet verliefd op Sherlock Holmes waarna hij zich “seksueel laat bevredigen op een manier die hij voorheen nog niet kende”.

The Guardian kreeg ook alvast een paar zinnen uit de ‘nieuwe’ Pride and Prejudice doorgespeeld: “My penis is hard, Jane. That is what kissing you does to me. My body is filled with desire.”

De Britse krant signaleert een trend en is van mening dat met de openhartige boekjes ingespeeld wordt op het succes van Fifty Shades of Grey van E.L. James. Alleen in het Verenigd Koninkrijk werden er al drie miljoen exemplaren van het boek verkocht. Al heeft The Independent inmiddels wel bondig maar slecht nieuws voor James.

    • Sebastiaan Kort