Brits verbod op reclamespots met jeugdpuistjes Justin Bieber

Televisiespotjes waarin tienerzangers Justin Bieber en Katy Perry reclame maken voor het antipuistenmiddel Proactiv zijn verboden in het Verenigd Koninkrijk. De Britse reclamecodecommissie vindt de spotjes misleidend.

In de reclame zegt Bieber: „Ik hou de microfoon vaak tegen mijn mond en daarvan kreeg ik puistjes op mijn kin. Proactiv heeft me er vanaf geholpen. Puber zijn is al zo moeilijk, maak het niet nog moeilijker: gebruik Proactiv!” De reclame zou misleidend zijn omdat de Amerikaanse Proactiv, die Bieber en Perry zouden gebruiken, andere ingrediënten heeft dan de Britse. De Amerikaanse zangers zouden ook Britse tubes hebben gebruikt, maar niet lang en intensief genoeg, en ook nog minstens een jaar geleden.

De reclamecodecommissie: „De algemene indruk die we van de reclame kregen, was dat de sterren Proactiv vaak en langdurig gebruikten. Dat is misleidend.” Volgens de fabrikant zijn de meeste Amerikaanse en Britse producten hetzelfde, maar hebben de ingrediënten andere namen. Ook zouden Bieber en Perry geregeld de Britse crème op hun puistjes smeren. In de reclamecampagne zitten ook andere sterren, zoals fotomodel Elle Macpherson en zangeressen Avril Lavigne.

Vorig jaar verbood de Britse mediawaakhond nog spotjes van L’Oréal gezichtscrème, met actrice Julia Roberts en model Christy Turlington, omdat hun foto’s te zwaar waren geretoucheerd. In Nederland kreeg in april NCRV-presentatrice Jetske van den Elsen gelijk van het College van Beroep van de Stichting Reclame Code na het indienen van een klacht over reclame van L'Oréal.