Brandstichting gemeentehuis Waalre ‘ondermijning van de rechtsstaat’

De brand in het gemeentehuis van Waalre is 'een ondermijning van de rechtstaat', zei de locoburgemeester tijdens een persconferentie. Foto Omroep Brabant / Rob van den Broek

De brand in het gemeentehuis van Waalre is ‘een ondermijning van de rechtsstaat’, volgens locoburgemeester Ton Bonouvrié. Dat heeft hij vanmiddag gezegd tijdens een persconferentie.

Het raadhuis van de Brabantse gemeente ging vannacht in vlammen op nadat twee auto’s het pand hadden geramd. Bonouvrié sprak volgens persbureau Novum van ‘een betreurenswaardige actie’:

“Deze daad is buitenproportioneel en onaanvaardbaar. De hele gemeenschap is zwaar getroffen.”

Bekijk de persconferentie:

Archief en servers gespaard gebleven

Bij de brand zijn het archief en de servers van de gemeente gespaard gebleven. Mogelijk zijn daardoor ook de bewakingsbeelden niet beschadigd geraakt. Na de brand zijn de 130 medewerkers van de gemeente elders opgevangen. Waalre werkt momenteel aan een oplossing om de dienstverlening zo snel mogelijk op gang te brengen, zei Bonouvrié:

“En dan gaat het vooral over de directe dienstverlening, zoals het uitgeven van rijbewijzen en paspoorten. We verwachten morgen weer van start te kunnen gaan.”

Op welke locatie dat gebeurt, is nog niet duidelijk. Voor het publiek is een informatienummer opengesteld.

Motief onbekend, wel ‘duidelijke opzet’

Er is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar het incident ingesteld. Over het motief willen de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie geen uitspraken doen, behalve dat sprake is van ‘duidelijke opzet’.

De burgemeester van Waalre, Henri de Wijkerslooth, komt vanwege de brand eerder terug van zijn vakantiebestemming, schrijft Novum. Zijn woning wordt sinds de brand uit voorzorg bewaakt.

Alle medewerking van ministers Opstelten en Spies bij onderzoek

De Brabantse commissaris van de koningin Wim van de Donk heeft de ministers Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) en Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) persoonlijk op de hoogte gesteld van de aanslag. Beide ministers hebben alle medewerking toegezegd bij het onderzoek, zo laat de provincie vandaag weten.

Van de Donk zegt vanaf zijn vakantieadres ‘met ontzetting’ kennis te hebben genomen van het incident. Zijn vervanger Johan van den Hout is woensdagochtend naar de plek van de brand gegaan en steun van de provincie toegezegd.