Blatter ziet geen reden om zijn functie neer te leggen

Volgens het Zwitserse OM heeft oud-FIFA-voorzitter Havelange miljoenen aan smeergeld ontvangen.

Rotterdam. FIFA-voorzitter Sepp Blatter ziet geen reden om op te stappen als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Naar aanleiding van de smeergeldaffaire rond de voormalige Braziliaanse voorzitter João Havelange stelde de voorzitter van de Duitse bond, Wolfgang Niersbach, dat Blatter niet aan kon blijven omdat hij zich niet druk lijkt te maken over corruptie binnen de voetbalbond.

Zondag zei Blatter dat hij vindt dat zijn voorganger Havelange moet worden geroyeerd als erevoorzitter van de wereldvoetbalbond. Uit een onderzoeksrapport van de Zwitserse aanklager bleek vorige week dat de Braziliaanse ex-bestuurder voor (omgerekend) ruim een miljoen euro smeergeld heeft ontvangen van marketingbureau ISL.

Blatter sprak zich uit in het Zwitserse dagblad SonntagsBlick. De uitspraken zijn opvallend omdat hij Havelange altijd heeft gesteund – terwijl de Braziliaan vaker in verband is gebracht met omkoping door ISL.

ISL was vanaf het begin van de jaren 80 de exclusieve afnemer van de lucratieve uitzendrechten van de voetbalwereldkampioenschappen. Toen het miljardenbedrijf in 2001 failliet ging, liet het honderden miljoenen aan onbetaalde rekeningen na. Tijdens het proces na het faillissement bleek dat ISL tussen 1989 en 2001 bijna 90 miljoen euro aan smeergeld had betaald aan sportbonden, zoals de FIFA en het Internationaal Olympisch Comité. NRC