Assad haalt troepen uit Golan voor strijd om Damascus

Terwijl de gevechten in de Damascus voortduren, heeft Syrische president Assad een deel van zijn troepen van Hoogvlakte van Golan naar de hoofdstad en andere onrustige gebieden verplaatst. Het hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, generaal Aviv Kochavi, heeft dat gisteren gezegd.

Israël heeft de Hoogvlakte in 1981 grotendeels geannexeerd en is officieel nog in oorlog met Syrië. Maar Assad „is nu niet bang voor Israël”, aldus Kochavi, „hij wil vooral zijn troepen rond Damascus versterken.”

In verschillende wijken van de stad werd vandaag opnieuw zwaar geschoten. De afgelopen dagen zouden daarbij tientallen doden zijn gevallen, zowel onder opstandelingen als bij het leger. Ook elders in het land werden gevechten gemeld tussen leger en de opstandelingen.

De Franse president Hollande bevestigde gisteren dat de hoogste Syrische generaal die is overgelopen zich inderdaad in Frankrijk bevindt, zoals werd vermoed. Een verklaring van deze generaal Manaf Tlass, ooit bevriend met Assad, werd gisteren per email naar persbureau Reuters gestuurd. Tlass zegt daarin dat hij streeft naar „een constructieve transitie die de eenheid, stabiliteit en veiligheid van Syrië garandeert”.De authenticiteit van de verklaring kon Reuters niet bevestigen. Tlass is volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius met de Syrische oppositie in gesprek over de rol die hij kan spelen bij de afzetting van Assad. Maar veel opposanten zien weinig in Tlass, die langdurig nauw heeft samengewerkt met het regime.

Anders dan werd aangenomen is de Franse journalist van tv-zender France 2 die in januari omkwam in de stad Homs niet gedood door regeringstroepen. De website van de krant Le Figaro meldt dat Gilles Jacquier gedood werd door „een granaat van de rebellen, die afgeschoten was op een alawitische, regeringsgezinde wijk” waar de journalist zich bevond. Het Franse ministerie van Defensie zou tot die conclusie zijn gekomen onder meer op basis van ballistisch onderzoek.

Bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt vandaag een resolutie over Syrië in stemming gebracht. Bij het ter perse gaan van deze krant was onduidelijk of de grote verdeeldheid in de raad, vooral tussen de VS en westerse landen enerzijds en Rusland en China anderzijds, met een compromis overbrugd kon worden. VN-gezant Kofi Annan was gisteren voor overleg in Moskou, waar hij zei dat de situatie in Syrië in een kritieke fase is beland.

Westerse landen willen het Syrische regime extra sancties opleggen, als het niet binnen tien dagen het vredesplan van Annan uitvoert en het daarin opgenomen staakt-het-vuren. De resolutie hierover zou moeten worden aangenomen onder hoofdstuk 7 van het VN-Handvest, wat betekent dat ze zo nodig gewapenderhand kan worden afgedwongen. Rusland heeft gezegd hiermee in geen geval akkoord te zullen gaan, en heeft een eigen ontwerpresolutie opgesteld. De raad moet beslissen of de VN-waarnemersmissie in Syrië verlengd wordt. (AP, Reuters, AFP)