Aanslag op Israëlische toeristenbus in Bulgarije - ‘terroristische daad van Iran’

Bij een aanslag op een bus met Israëlische jongeren in Bulgarije zijn zes doden en 32 gewonden gevallen. De meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de Bulgaarse minister van Buitenlandse zaken Nikolai Mladenov.

De uitgebrande toeristenbus in Burgas. Foto AFP / Bulfoto

Bij een aanslag op een bus met Israëlische jongeren in Bulgarije zijn zes doden en 32 gewonden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de Bulgaarse minister van Buitenlandse zaken Nikolai Mladenov.

Eerder op de dag had de Bulgaarse politie het nog over drie dodelijke slachtoffers. De aanslag vond plaats bij de luchthaven van de stad Burgas aan de Zwarte Zee. Van de 32 gewonden zouden er, volgens persbureau AFP, twee in coma zijn.

Ooggetuige: man blies zich op

Getuigen vertelden tegen de Israëlische zender Channel 2 TV dat iemand de bus in stapte, waarna direct een grote explosie volgde. Eén getuige, Gal Malka, zei dat ze zag dat een man zich opblies. De Bulgaarse minister van Buitenlandse zaken Mladenov zei later vanavond echter dat het zou gaan om een bom die was verstopt in de bus.

In de bus zaten op dat moment zo’n veertig Israëlische jongeren. Zij waren onderweg naar het vakantieoord Sunny Beach bij de Zwarte Zee. Burgas ligt zo’n 400 kilometer ten oosten van hoofdstad Sofia.

Het vliegveld Sarafovo van Burgas werd na de aanslag gesloten. Vluchten zijn omgeleid naar Varna. Elf toeristenvluchten van Israël naar Oost-Europa zijn geannuleerd. De Bulgaarse president Rosen Plevneliev is op weg naar de plek van de aanslag.

Netanyahu wijst Iran aan als schuldige

Op tv-beelden was daarna te zien hoe rook op kringelde en de achterkant van een toeristenbus in lichterlaaie stond. Veertig minuten voor de explosie, rond vijf uur ‘s middags lokale tijd, was een vliegtuig uit Tel Aviv op de luchthaven van Burgas geland.

De Israëlische president Benjamin Netanyahu heeft in een officiële verklaring gezegd dat het er sterk op lijkt dat Iran achter de aanslag zit. Hij wees er op dat de bomaanslag in Bulgarije gelijkenissen vertoont met aanslagen eerder in India, Georgië, Thailand, Kenia en Cyprus. Netanyahu zei vandaag:

“Dit is een aanslag van Iran. Israël zal hard reageren op Iraanse terrorisme.”

NRC-redacteur Carolien Roelants relativeert echter:

“Netanyahu was wel erg snel met zijn beschuldiging. Hij wees al naar Iran voordat er enig onderzoek was gedaan naar de aanslag. Dat is wel erg makkelijk. Bovendien is het nooit met zekerheid vastgesteld of Iran daadwerkelijk achter die andere aanslagen zat.”

Precies achttien jaar na aanslag op joodse organisatie Argentinië

Bulgarije is een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs. Eerder dit jaar werd in Bulgarije al een aanslag verijdeld, toen op tijd een bom werd ontdekt in het bagageruim van een door Israëliërs gehuurde toeristenbus. En eerder deze maand werd op het eiland Cyprus een man gearresteerd die ervan werd verdacht een terroristische aanslag op een Israëlisch vliegtuig voor te bereiden.

De aanslag van vandaag valt op de dag dat het precies achttien jaar geleden is dat bij een bomaanslag op een joodse organisatie in Buenos Aires, in Argentinië, 85 mensen de dood vonden. In 2006 wezen Argentijnse aanklagers met een beschuldigende vinger richting Iran, dat de extremistische Libanese beweging Hezbollah zou hebben aangezet tot het plegen van deze terreurdaad.