We gaan ervoor, zeggen ze na een stortbui in Nijmegen

Het Griekse vlaggetje aan zijn rugzak wappert niet meer. Het is drijfnat. Maar Leonidas Rousakakis heeft er niettemin zin in: „Gezonder weer kan niet. Veel zuurstof in de lucht, lekker verfrissend.” Opgewekt stapt hij de startlijn over.

Vanochtend om vier uur gingen de eerste wandelaars van de 96ste Vierdaagse in Nijmegen van start. 41.472 wandelaars haalden een startbewijs op voor de afstand van 30, 40 of 50 kilometer. Dat zijn er circa duizend minder dan vorig jaar. Het wordt een regenachtige Vierdaagse, zo luidt de weersverwachting. De organisatie denkt dat die weersvoorspellingen voor minder animo hebben gezorgd.

„Volgens mijn mobieltje zou het de hele dag droog blijven”, zegt Claudia Masseurs uit Oud-Gastel aan de start. „Maar in de tent hadden we al lekkage.” Toch deelt ze het optimisme van de Griek Rousakakis. „Mijn dochter Linda loopt dit jaar voor het eerst mee, leuk toch.” De 18-jarige Linda: „Spannend.”

Jenny Lucius rookt nog snel even een sigaretje onder een afdak. Ze zwaait met een inschuifbaar parapluutje. „Niet zo leuk hè, die regen. Maar we gaan ervoor!”

Soldaat Dennis McSorland zegt te weten wat belangrijk is in natte omstandigheden. „Veel drinken en droge kleren meenemen, vooral droge sokken.”

Het Rode Kruis geeft de soldaat gelijk. „De huid wordt nat en week. Dan is de kans op blaren hoger”, zegt een woordvoerder. Ook is de kans op onderkoeling groter bij regen. Een Rode Kruismedewerker heeft aluminiumfolie bij Bianca Sterrenburg uit Sliedrecht omgeslagen. „Geen regencape aangetrokken”, verklaart de 20-jarige Bianca. „Ik kreeg het heel koud.”

Rico Schuijers, sportpsycholoog van het Nederlands olympisch team, zegt dat de regen niet goed is voor de motivatie van de lopers. „Ze vragen zich vaker af: waar doe ik het voor?” Ook zegt hij dat mensen vaak rustpauzes overslaan als het regent. „Niet doen, gewoon een droog plekje opzoeken.”

Even is het droog bij de start. Dan, om half zes, begint het te stortregenen. „Hoezo slecht weer? Bij mij thuis regent het veel harder”, zegt de Canadees Tom Norris. Hij is voor de zevende keer met vrienden overgekomen om vier dagen rond Nijmegen te wandelen. „Het is net een virus. Je komt hier één keer en dan kun je niet meer zonder.” De Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Ook dit jaar zijn er veel nationaliteiten vertegenwoordigd: 71, volgens de organisatie.

Isao Masumura is met een loopgroep van dertien man uit Japan overgevlogen. Enkel voor de Vierdaagse, bevestigt hij. „Gek van lopen, dat zijn we wel een beetje ja.” Hij zegt dat de sfeer de Vierdaagse zo sterk maakt.

Dat zegt ook Hubert Danielsson, Vierdaagsedebutant en Zweeds militair. Na een kilometer is hij al verkocht. „Met zoveel mensen samenlopen, dat is toch prachtig.” Hij geeft een jongen langs de kant een high five. „Mooi hè.”

Om kwart voor tien komen de eerste lopers over de finish. Zij stonden om vier uur vooraan toen de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls het startschot loste. De 69-jarige Ab Schreurs kwam na veertig kilometer als tweede over de streep. Het bestuurslid van de Vierdaagse loopt zijn 48ste mars. „Ik had meer last van de wind dan van de regen”, zegt hij. „Met een paraplu lopen was lastig.”

Bij de verzorgingsposten van het Rode Kruis is om 11.00 uur geen sprake van grote problemen. Het aantal uitvallers is dan nog niet bekend, maar het lijkt op het eerste gezicht mee te vallen, laat de organisatie weten.

Volgens de site weeronline.nl blijft het de komende dagen nat in Nijmegen: morgen 60 procent kans op neerslag, donderdag 85 procent. De prognoses voor finishdag vrijdag zijn het gunstigst met ‘slechts’ 55 procent neerslagkans. „Daar kijken we stiekem toch wel naar uit”, zegt deelneemster Marian Zintel vanonder een paraplu.