Wandelaars Nijmeegse Vierdaagse, gehuld in poncho’s, zijn onderweg

Wandelaars aan de start van de 96e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Beeld Mysports.tv

De meeste wandelaars die meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse zijn onderweg. In totaal 41.472 deelnemers haalden zondag en gisteren een startbewijs op voor de afstand van 30, 40 of 50 kilometer. Het is met een temperatuur van 19 graden prima wandelweer, maar omdat er ook regen wordt voorspeld verschenen veel mensen in poncho’s of met paraplu’s aan de start.

Onder de deelnemers zijn vijfduizend militairen uit 32 verschillende landen. Zij lopen veertig kilometer met minimaal tien kilo bepakking.

De eerste wandelaars vertrokken om 04.00 uur. Uiterlijk om 08.00 uur moeten ook de laatste lopers op de been zijn. De wandelaars lopen niet allemaal dezelfde route. Wel komt iedereen op de eerste dag door de plaats Elst.

Van de mensen die een startbewijs hebben opgehaald, verschijnt een klein deel niet daadwerkelijk aan de start, blijkt ieder jaar. Hoeveel mensen daadwerkelijk zijn begonnen aan de Vierdaagse wordt bekendgemaakt als na de finish van de eerste dag de balans wordt opgemaakt.

Grootste wandelevent ter wereld

De weersvoorspelling voor de eerste dag van de 96e editie van het grootste wandelevenement ter wereld is goed. Vandaag is het bewolkt en er is dus kans op regen. Op dag twee wordt het wat zonniger en warmer, maar ook dan kan het regenen.

Op de slotdag vrijdag worden de lopers feestelijk onthaald op de Via Gladiola in Nijmegen. Meestal komen de eerste lopers al voor tienen aan, maar de grotere groepen kunnen niet voor de middag aanspraak maken op een Vierdaagsekruisje.

Bekijk hier livebeelden van de de start van de Vierdaagse.

    • Lex Boon