Voorzichtigheid geboden met informatie overlopers

Nieuwsanalyse

Een overgelopen Syrische diplomaat waarschuwt dat president Assad chemische wapens kan inzetten. Maar overlopers hebben belangen.

None

Syriës op één na belangrijkste overloper tot nog toe, ambassadeur in Irak Nawaf Fares, heeft de afgelopen paar dagen in interviews met internationale media het regime ervan beschuldigd zelf de hand te hebben gehad in een serie aanslagen op overheidsgebouwen die honderden mensen het leven hebben gekost. Tegen de Britse Daily Telegraph zei hij dat de aanslagen werden uitgevoerd in samenwerking met het terrreurnetwerk Al-Qaeda. Tegen de BBC zei hij ook dat president Assads regime niet zal aarzelen om zijn chemische wapens te gebruiken als het in een hoek wordt gedrongen.

De belangrijkste overloper is brigade-generaal Manaf Tlass, een jeugdvriend van Bashar al-Assad die twee weken geleden vluchtte naar Qatar. Tlass, die bij familie in Parijs zou zijn, heeft tot dusverre gezwegen. Maar de Britse Guardian meldde gisteren dat Tlass dezer dagen een belangrijke toespraak zal houden. Daarin zal hij aldus vrienden die The Guardian sprak, zijn politieke, militaire en sociale visie voor de toekomst uiteenzetten (en daarmee zijn claim op de macht na Assad leggen). Tlass en Fares waren beiden als sunnieten eenlingen in een overwegend alawitisch regime.

Het is natuurlijk mogelijk dat Fares gelijk heeft. Maar er zijn voldoende bewijzen uit het verleden die manen tot voorzichtigheid met beschuldigingen van overlopers.

Beschuldigingen dat het regime zelf verantwoordelijk is voor de zelfmoordaanslagen op gebouwen van inlichtingendiensten en andere instanties zijn ook herhaaldelijk door Syrische oppositiegroepen geuit. Maar harde bewijzen gaven zij niet. Fares zei dat hij persoonlijk verbindingsofficieren binnen het regime kent die nog steeds met Al-Qaeda zaken doen. Maar The Daily Telegraph schreef dat hij zich niet wil uitlaten over de bewijzen die hij heeft.

Het is bekend dat Syrië een grote hoeveelheid chemische wapens bezit, waaronder mosterdgas en zenuwgassen. De Amerikaanse regering zegt de situatie van nabij in de gaten te houden, mede namens zijn bezorgde bondgenoot Israël. Fares zei tegen de BBC niet uit te sluiten dat Assad in hoge nood de wapens tegen de oppositie zal inzetten. „Assad is bereid het hele Syrische volk uit te roeien” om aan de macht te blijven. „Er is informatie, onbevestigde informatie natuurlijk, dat chemische wapens al gedeeltelijk zijn gebruikt in de stad Homs”, zei hij. Oppositieactivisten meldden in februari dat het leger in Homs voorraden chemische wapens aanlegde, maar daarvan is nooit meer iets vernomen.

Voor de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 leverden Iraakse overlopers westerse inlichtingendiensten en media regelmatig informatie over Iraakse massavernietigingswapens – die uiteindelijk niet bleken te bestaan. Na de omverwerping van Saddam Husseins bewind erkende de Iraakse oppositiepoliticus Ahmed Chalabi de overlopers te hebben ‘geleverd’ om de Amerikaanse regering te pressen tot de aanval waarvoor de oppositie zelf niet sterk genoeg was.

Assad moet weg, is Fares’ boodschap in zijn interviews. En dat kan alleen door een westerse militaire interventie, zegt hij.

    • Carolien Roelants