VN: aantal vluchtelingen Syrië verdrievoudigd sinds april

Syrische vluchtelingen bij een vluchtelingenkamp bij de grens tussen Syrië en Turkije. Foto AFP / Adem Altan

Het aantal vluchtelingen uit Syrië is sinds april verdrievoudigd tot 112.000, meldt de VN vanochtend. Driekwart van de geregistreerde vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen.

Volgens een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ligt het aantal vermoedelijk “aanzienlijk hoger” en zijn veel vluchtelingen uit Syrië compleet afhankelijk van humanitaire hulp.

Van de vluchtelingen hebben 40.000 hun toevlucht gezocht in Turkije, 33.400 in Jordanië, 30.900 in Libanon en 7.900 in Irak. Turkije maakte eerder vandaag bekend dat het een nieuw kamp opent dat plaats biedt aan 10.000 vluchtelingen.

Opnieuw Syrische generaal gevlucht

Een Turkse functionaris meldt tegenover Reuters dat gisteren 1200 mensen de grens met Turkije hebben overgestoken, onder wie een overgelopen generaal en enkele hoge officieren. Daarmee komt het aantal overgelopen Syrische generaals op 18.

Syrië is nu officieel in burgeroorlog

Het Internationale Rode Kruis verklaarde het conflict in Syrië dit weekend formeel tot een burgeroorlog. Dat betekent dat het oorlogsrecht of internationaal humanitair recht – verankerd in de Geneefse Conventies van 1949 – officieel van toepassing is. Dat wil zeggen dat nu duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen burgers en strijders. Burgers moeten altijd beschermd worden. Syrië is zoals alle staten partij bij de Geneefse Conventies.

Professor Liesbeth Zegveld, hoogleraar Internationaal Humanitair Recht aan de Universiteit Leiden, zei hier gisteren in NRC over:

“Tot de afkondiging van een interne oorlog wordt aangenomen dat iedereen [die geen militair is, CR] burger is. In het oorlogsrecht is het doodschieten van strijders niet verboden.”

Het recht op leven is niet absoluut in het oorlogsrecht, zei Zegveld.

“Een conflict mag worden gewonnen. Kijk naar de ‘Oorlog tegen terreur’ waarin de VS ervan uitgaan dat tegenstanders mogen worden gedood.”

Annan spreekt met Poetin

In Moskou spreekt VN-gezant Kofi Annan vandaag met president Poetin over de crisis in Syrië. Hij hoopt op meer Russische druk op het bewind in Damascus.

    • David Haakman