Verzekeraar 'misbruik van marktpositie' verweten

Ziekenhuizen hebben felle kritiek op zorgverzekeraars.

Rotterdam. Bestuurders van vier ziekenhuizen vinden dat zorgverzekeraars hun machtspositie misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen. Als dat niet verandert, zouden de Nederlandse toezichtsautoriteiten onderzoek moeten doen.

„Veel ziekenhuizen in Nederland hebben te maken met één regionaal dominante zorgverzekeraar die 60 procent van de markt bezit”, schrijven bestuursleden van het Martini Ziekenhuis in Groningen, het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg, het Deventer ziekenhuis en het Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen. „De zorgverzekeraar stelt zich meer op als toezichthouder en bankier dan als contractpartner.”

De kritiek is opvallend omdat de belangenorganisaties van alle ziekenhuizen én alle zorgverzekeraars precies een jaar geleden een ‘historisch’ akkoord sloten met minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). Daarin spraken ze af de groei van het aantal behandelingen (en dus kosten) dit jaar te beperken tot 2,5 procent. Ze zouden voor 1 april alle individuele contracten daartoe hebben gesloten. Dat is nog niet gelukt omdat het een pijnlijk proces is: ziekenhuizen moeten snijden in eigen vlees.

In een reactie zegt Zorgverzekeraars Nederland: „ Het oude budgetsysteem, dat vooraf zekerheid bood, is vervangen door een systeem dat ondernemerschap vraagt van beide kanten. Daarbij hoort ook dat een ondernemer zelf voorfinanciert, als het contract nog niet rond is.” NRC