Twaalf gram goud voor de natie

Dolgelukkig was India met die ene gouden medaille tijdens de Spelen van 2008. Er werden nog twee bronzen plakken binnengehaald ook. Maar drie medailles is wel erg weinig voor een land dat een vijfde van de wereldbevolking herbergt.

„Het moet beter”, zegt vijfvoudig wereldkampioen biljart Geet Sethi. Waar hij kan, promoot hij zijn Olympic Gold Quest (OGQ). Sethi’s drijfveer is nationale trots. „Er is maar zes gram goud nodig om het gewicht van de natie te vergroten”, is de leuze van OGQ, verwijzend naar het dunne verguldsel van de gouden medailles.

OGQ biedt topatleten trainingsteams en fondsen, bijeengebracht door het bedrijfsleven en door gewone Indiërs die voor 100 rupees (1,45 euro) per maand de kampioen van hun keuze steunen. Je zult het van de biljartmaestro niet horen, maar de achterblijvende sportprestaties worden geweten aan de falende overheid: topatleten worden slecht begeleid en krijgen nauwelijks financiering. Alleen: dat zeggen is machtige mensen in de sportfederaties tegen de haren instrijken.

Daar heeft Cleansports India – leuze: ‘alleen sport, geen spelletjes’ – lak aan. De organisatie is opgericht door voormalige topsporters en eist een grote schoonmaak van de Indiase sportwereld. Sportfederaties worden geleid door politici zonder een greintje sportervaring, om er rijker van te worden en hun machtsbasis te vergroten, zegt Cleansports.

Inderdaad, bureaucratie, nepotisme en corruptie (alle drie endemisch in India) hebben zich genesteld in de sportorganen. De regering heeft meer geld uitgetrokken dan ooit voor de olympische atleten, maar bereikt het hen? Vorig jaar werd Suresh Kalmadi, voorzitter van de Olympische Associatie, gearresteerd op verdenking van grootschalige corruptie. Toen hij op borgtocht vrijkwam, stelde het bestuur van de Olympische Associatie hem doodleuk opnieuw aan als voorzitter. En hij mag nog afreizen naar Londen ook.

Veel atleten halen er de schouders over op. Zij mijden de overheid door contracten te tekenen met OGQ of andere particuliere sponsors, zoals de Mittal Champion Trust van de Indiase staalmagnaat Lakshmi Mittal.

Goldman Sachs ontwikkelde een olympisch rekenmodel en verwacht dat India deze Spelen twee gouden medailles zal halen. Een toename van het Indiase nationale gewicht met twaalf gram goud, ondanks de officiële sportfederaties.

Correspondenten kijken elke dag vanuit de hele wereld naar de Olympische Spelen, van 27 juli tot en met 12 augustus in Londen. Daarna wordt de rubriek In Nederland hervat.

    • Joeri Boom