Topman van Barclays opnieuw onder vuur

Britse toezichthouders vinden dat voormalig Barclays-topman Bob Diamond „hoogst selectief” heeft gesproken in zijn getuigenis voor een onderzoekscommissie van het Britse Lagerhuis.

De onlangs opgestapte topman van Barclays werd aan de tand gevoeld over zijn rol bij de manipulatie van officiële rentetarieven. „Ik denk niet dat wat Diamond zei op enige manier een reflectie is van onze strengheid”, zei Andrew Bailey van de Britse toezichthouder FSA.

Barclays kreeg vorige maand een boete van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor pogingen tot manipulatie van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee internationale rentetarieven die banken elkaar in rekening brengen.

Tegenover de onderzoekscommissie van het Britse parlement verklaarde Jerry del Missier, een vertrouweling van Diamond, dat zijn baas expliciet opdracht heeft gegeven om het Libor-tarief te manipuleren. De verklaring van Del Missier, de voormalige chief operating officer van Barclays, is in directe tegenspraak met uitspraken die Diamond eerder heeft gedaan.

Del Missier zei dat hij de opdracht van Diamond om de Libor-rente kunstmatig te verlagen had doorgegeven in de veronderstelling dat het ging om een verzoek van de Britse centrale bank. „Het leek geen ongepaste handeling, aangezien de Bank of England de opdrachtgever was”, zei Del Missier tegenover de parlementscommissie.

Diamond ontkende tegenover de parlementaire onderzoekscommissie dat hij opdracht heeft gegeven tot aanpassing van de Libor. Ook hield hij vol geen instructies te hebben gekregen van de Britse centrale bank. Volgens Diamond had Del Missier zijn woorden verkeerd begrepen.

De Canadees Del Missier stapte op 3 juli op, tegelijk met Bob Diamond.