Toetsenist Deep Purple overleden

FILE - In this file photo dated Sept. 23, 1969 shows Deep Purple's Jon Lord, died aged 71, Monday, July 16, 2012. The Leicester-born keyboard player, who had pancreatic cancer, died in London today. (AP Photo/PA,File) UNITED KINGDOM OUT - NO SALES - NO ARCHIVES AP

Jon Lord, toetsenist en medeoprichter van de Britse hardrockband Deep Purple, is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn website. Lord leed aan alvleesklierkanker. Gisterochtend werd hij getroffen door een longembolie. In 1968 richtte Lord met gitarist Ritchie Blackmore de band Roundabout op. Zanger Rod Evans veranderde de naam vervolgens in Deep Purple. De eerste single Hush werd meteen een hit. De grootste hits van de band zijn Child in Time en Smoke on the Water, waar Lord aan meeschreef. NRC