Theatergezelschap combineert poëzie Bukowski met muziek van Sondheim

Bukowski's Bring me your love met illustraties van Robert Crumb

Een Amerikaans theatergezelschap bereidt een opmerkelijk soort musicalproductie voor waarin de gedichten van Charles Bukowski gecombineerd worden met de muziek van componist en liedjesschrijver Stephen Sondheim. Dat weet The Guardian.

De voorstelling, die komende winter in première zal gaan,  moet volgens het California Repertory Company “the sublime BS of life” blootleggen, waarbij het ‘BS’ dan staat voor ‘Bukowski’ en ‘Sondheim’.

Joanne Gordon, de artistiek leider van het theatergezelschap, geeft toe dat  de gedichten van de ruwe bolster Bukowski op het eerste oog wat lastig in verband zijn te brengen met het werk van Sondheim. Die laatste schreef onder meer de teksten voor de zeer succesvolle musical West Side Story uit 1957. De bijnaam van Sondheim is ‘Shakespeare van het musicalgenre’.

Tegen de New York Times zei Gordon echter dat de twee artiesten vormend zijn geweest voor haar artistieke blik. Bukowski en Sondheim zouden het in hun werk allebei hebben gehad over ‘de onmogelijkheid van het alleen-zijn en over de onmogelijkheid van het hebben van een relatie’.

Een echte musical wordt de voorstelling niet, aldus Gordon. Ze noemt het een ‘collage’, waarin de muziek en de poëzie van beide artiesten met elkaar zal worden versmolten. Sondheim stemde persoonlijk in met het project, en ook de weduwe van Bukowski (1920-1994) gaf groen licht.

De voorstelling zal vanaf begin november een maand te zien zijn in het Queen Mary’s theatre in Long Beach.

De Nederlander Willem van Ekeren bracht cd’s uit waarin hij de gedichten van Bukowski combineerde met de muziek van J.S. Bach.

    • Sebastiaan Kort