Staand-drinkverbod lijkt storm in een glas bier

Maastricht is in rep en roer. Er wordt opeens opgetreden tegen mensen die staand bier drinken.

Maastricht. Het stond al langer in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Maastricht, maar er werd nooit gevolg aan gegeven. Tot afgelopen donderdag. Bezoekers van een café aan de Wycker Brugstraat werd door gemeenteambtenaren verboden staand bier te drinken.

En nu is de gemeentepolitiek in rep en roer. De CDA-gemeenteraadsfractie heeft gisteren vragen gesteld. De partij vindt het ‘opmerkelijk’ dat Maastricht als Bourgondische stad het staand drinken op terrassen nu opeens aanpakt. En er zijn natuurlijk zorgen over carnaval. Want als dit opeens beleid is, hoe moet dat dan in februari? De PvdA gaat de burgemeester vragen of de maatregel uit de APV geschrapt kan worden.

De gemeente verdedigt het optreden van de handhavers. „Wij handhaven niet om het handhaven”, zegt een woordvoerder. Het café was volgens hem al vaker op de vingers getikt vanwege geluidsoverlast en verkeershinder. Doordat mensen op de stoep stonden konden bijvoorbeeld rolstoelen niet passeren.

De uitbater werd donderdag opnieuw gewaarschuwd, maar niet beboet. „Als iemand met een glas bier buiten staat, is dat echt geen probleem, maar wanneer verschillende keren melding wordt gemaakt van overlast, dan beroepen wij ons op de regels in de APV.” De gemeente Amsterdam liet vorige maand juist weten het verbod op staand bier drinken te schrappen uit de APV. NRC