Schultz wil harder op A2, maar schuift kwestie door

De snelweg A2 van Amsterdam naar Utrecht bestaat uit 10 banen. Vanaf volgende week vindt er trajectcontrole plaats. Foto Hollandse Hoogte / Patrick Post

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil dat er op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam harder dan 100 kilometer per uur mag worden gereden. Dat zegt ze vandaag in de Telegraaf.

“Harder waar het kan, is wat mij betreft het credo. En op de A2 kan het.”

Schultz van Haegen wil de kwestie echter doorschuiven naar een volgend kabinet. Na de verkiezingen moet hier volgens haar over worden beslist.

Vanaf volgende week trajectcontrole op A2

Met de gemeenten is afgesproken dat bij de verbreding van de snelweg de maximumsnelheid zou worden teruggeschroefd om de milieu- en geluidsoverlast voor omwonenden in toom te houden. Vanaf 23 juli vindt er 24 uur per dag trajectcontrole plaats op de A2 tussen knooppunt Holendrecht en Maarssen. Later volgt de rijbaan in de andere richting. Nu autolobbyorganisaties klagen dat ze voor hun gevoel langzaam moeten rijden, willen de VVD en het CDA van die afspraken af.

VVD en CDA schuiven elkaar verantwoordelijkheid toe

Schultz stelt dat ze eerder voorstellen heeft gedaan die verhoging van de snelheid op delen van de A2 mogelijk maakt, bijvoorbeeld voor ’s nachts of buiten de spits. In de krant stelt ze dat het CDA de snelheid laag heeft gehouden.

CDA-Kamerlid De Rouwe ontkent dat en zegt dat zijn partij alleen geen hogere snelheid wil op wegen die daar niet veilig genoeg voor zijn.

“Dat is wat betreft de A2 zeker niet aan de orde.”

De Rouwe stelt dat de minister met de gemeenten om tafel moeten gaan om te zien wat de mogelijkheden zijn.

“Ik vind het zelf ook irritant om daar honderd te moeten rijden. Maar wij vinden wel dat afspraken op een fatsoenlijke manier moeten worden nagekomen.”

’100 rijden op 10-baansweg belachelijk’

Nu de trajectcontrole volgende week op een deel van de A2 wordt ingeschakeld houdt het onderwerp de Kamer bezig.

VVD-Kamerlid Ton Elias reageert op Twitter als volgt op het artikel in De Telegraaf:

Twitter avatar TonElias Ton Elias Belachelijk om 100 te moeten rijden op 10-baansweg. Als CDA gezond verstand gebruikt kunnen we met 130 over A2 http://t.co/EiUu8cBK

Groenlinks-Kamerlid Ineke van Gent:

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent De VVD en de Telegraaf zijn samen, opzichtig, in actie om harder te rijden op de A2. Maling aan omwonenden. Verkiezingsretoriek. #goedkoop

Voormalig verkeersminister Eurlings schrijft vanochtend op Twitter:

Twitter avatar camieleurlings Camiel Eurlings lees Telegraaf link & ken feiten.#a2..Deal 100km voor ministerschap gesloten.Ik altijd voor hogere snelheid na opening

http://t.co/p9JXLvNp

De PVV heeft gisteren Kamervragen ingediend.

    • Lex Boon