'Romney brengt jobs naar Nederland'

Als de Republikein Mitt Romney in november wordt gekozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten, dan levert dat Nederland circa 65.000 banen op.

Dat blijkt uit een analyse van Romneys belastingplannen die is gemaakt door het campagneteam van de huidige president Barack Obama. Volgens het ‘Obama Truth Team’ leiden de belastingplannen van Romney tot 800.000 banen – in het buitenland. In buurland Canada worden de meeste banen gecreëerd: 150.000. Op de tweede plaats komt China (73.000 banen). Na Nederland volgen Duitsland (52.000), Mexico (39.000) en Frankrijk (37.000).

Romney pleit ervoor om de belastingheffing op buitenlandse winsten af te schaffen. Omdat bedrijven niet langer belasting hoeven te betalen over buitenlandse winsten, zou dit een stimulans opleveren om hun activiteiten te verplaatsen naar het buitenland. Immers: ze betalen wel gewoon winstbelasting in de VS. Belastingexpert Kim Clausing waarschuwt voor een druk op de lonen van Amerikaanse werknemers en het ondermijnende effect daarvan op het economisch herstel.

In de belastingplannen van Obama wordt een korting van 20 procent op de inkomstenbelasting voorgesteld voor bedrijven die hun activiteiten verplaatsen van het buitenland naar de VS. Obama beloont bedrijven die banen in de VS creëren, Romney bedrijven die buiten de VS banen scheppen, concludeert het Obama Truth Team. Het Romney-kamp heeft nog niet gereageerd op deze bewering.