Retroactief terugtreden en het belang van veepstakes

Wrijven in een vlek, heet het in campagnejargon. Romney lijkt het probleem rondom Bain te verergeren door er veel, maar onduidelijk over te blijven praten. De hulp van Ed Gillespie, een belangrijke adviseur van Romney, valt ook in deze categorie. Romney was “retroactively retired” van Bain. Daar drijft Jon Stewart hier de spot mee. The New Yorker is niet mals in dit satirische commentaar. Lees ook hoe Charlie Cook los gaat in National Journal.

Obama heeft de bal op de helft van de tegenstander, en zal zijn best doen het gesprek zo lang mogelijk over Romney te laten gaan. Zijn vandaag gepubliceerde spot gaat over het gedoe over Romney’s belastingaangiftes, en suggereert dat Romney misschien wel helemaal geen belasting betaalde:

Romney zei vandaag geen zin te hebben “honderdduizenden pagina’s” aan belastingaangiftes vrij te geven, zodat de Democraten er vrijuit in kunnen spitten. Hij lijkt verrast door de harde aanvallen van Obama. Het is voor de Democraat een heel andere campagne dan vier jaar geleden, toen Obama een a-politieke boodschap van ‘verandering’ uitdroeg. Nu gaat hij er hard in. Het blijft wel de vraag of een voluit negatieve campagne gepikt gaat worden door de kiezer.

Romney pakt hem juist hierop aan: What happened to Hope and Change?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=roodiGY0W1A#!

De Republikeinen zoeken naar een verhaal om de negatieve nieuwsspiraal te doorbreken. Een kandidaat-vicepresident is een goed onderwerp. Veepstakes doen het altijd goed in de Amerikaanse pers, die dol is op speculatie. Roddels over kandidaten (zoals Condoleezza Rice in Drudge Report) lijken ingestoken om het eens over iets anders te hebben. Mogelijk komt Romney deze week met een kandidaat, maar waarschijnlijker is dat hij nog even wacht.

De kanshebbers zijn overal min of meer dezelfde, zie dit overzicht (met de aantekening dat ik Rice en Rand Paul kansloos acht). Er is een kans dat Romney met een totaal andere kandidaat komt, althans: dat ligt campagnetechnisch voor de hand. Het past alleen niet in Romney’s voorzichtige werkwijze. Lees over die manier van werken dit verhaal in The New York Times. Kandidaten worden gescreend en dubbel gescreend, moeten pagina’s met gevoelige informatie geven. Mijn idee (het blijft een gok) is dat niet deze week, niet volgende week (dan maakt hij een buitenlandse reis), maar op zijn vroegst over twee weken een kandidaat bekend wordt gemaakt. Romney kan nog wel een paar weken speculatie gebruiken.

 

    • Guus Valk