Raboploeg trekt mental coach Zeeman van ploeg Argos aan

De wielerploeg van Rabobank heeft trainer Merijn Zeeman aangetrokken. Zeeman komt eind dit jaar over van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano, waar hij geprezen wordt om zijn werk.

De Raboploeg presteert dit jaar opnieuw tegenvallend in de Tour de France, en boekte ook in het voorjaar nauwelijks overwinningen. Vorig jaar verliep de Tour ook teleurstellend voor de ploeg.

Zeeman (33) is een wielertrainer die veel aandacht besteedt aan de individuele begeleiding van renners en verzorgt ook mentale trainingen. Hij rondde onlangs de opleiding ‘coaching’ af aan het Johan Cruyff Instituut voor sportstudies.

De Rabobankploeg wordt dit jaar veel bekritiseerd wegens de prestaties. Ploegleider Adri van Houwelingen zei vorige week tegen deze krant dat zijn ploeg zich meer zou moeten focussen op kleinere wedstrijden in plaats van de Tour. In de kleine wedstrijden zouden zijn renners moeten leren wedstrijden te winnen, stelde hij. Van Houwelingen zei ook dat zijn ploeg zich niet kon meten met de wereldtop. Directeur Harold Knebel van de wielerploeg zei vorig jaar dat gewerkt moet worden aan de mentale weerbaarheid van kopman Robert Gesink.

Rabo-trainer Louis Delahaije noemt in een persbericht het aantrekken van Zeeman „een stap in de professionalisering van de ploeg”. Zeeman heeft bij Argos-Shimano „belangrijk werk geleverd op het gebied van training, scouting en coaching”, aldus Delahaije.

Zeeman speelde bij Argos ook een belangrijke rol in het aantrekken van topsprinter Marcel Kittel. De Duitser was oorspronkelijk een tijdrijder, maar bij Argos werden zijn sprintkwaliteiten snel herkend. Ook was Zeeman medeverantwoordelijk voor de gezamenlijke trainingsbasis van de ploeg, waar wielrenners normaal gesproken in hun eentje trainen.