Prijs van UNESCO is 'schandelijk'

Het besluit van UNESCO om een wetenschapsprijs uit te reiken die gefinancierd is door de omstreden president van het West-Afrikaanse Equatoriaal-Guinee is „schandelijk en volledig onverantwoordelijk”. Dat schrijven zeven organisaties die opkomen voor de mensenrechten, waaronder Human Rights Watch, in een verklaring.

De prijs zou vandaag voor het eerst worden uitgereikt – aan een Egyptenaar, een Zuid-Afrikaan en een Mexicaanse. UNESCO, de organisatie voor onderwijs en cultuur van de Verenigde Naties, heeft er drie miljoen dollar voor gekregen (te besteden in vijf jaar) van het olierijke landje.

Aanvankelijk had de onderscheiding genoemd zullen worden naar president Teodoro Obiang. Maar omdat Obiang beschuldigd wordt van schendingen van de mensenrechten, verkiezingsfraude, corruptie en stelen uit de staatskas stak daarover een storm van protest op. Een VN-organisatie zou haar naam niet moeten verbinden met die van zo’n dubieuze figuur.

De directeur-generaal van UNESCO, Irina Bokova, was zelf tegen de prijs, maar de bestuursraad van haar organisatie zette door. Besloten werd de prijs niet meer naar de president te noemen, zodat vandaag de ‘Internationale UNESCO-Equatoriaal Guinee prijs voor onderzoek in de biowetenschappen’ kon worden uitgereikt.

Obiang (70 jaar) kwam in 1979 met een militaire staatsgreep aan de macht en werd in 2009 met 95 procent van de stemmen herkozen. (AFP, Reuters, BBC)