Preventief hiv-medicijn goedgekeurd

De Amerikaanse Food and Drug Adminstration heeft voor het eerst een medicijn toegelaten dat het risico op hiv aanzienlijk verkleint. Het gaat om de virusremmende pil Truvada van het farmaceutische bedrijf Gilead. Truvada is een combinatiemedicijn van twee antivirale middelen.

De effectiviteit van Truvada is in 2010 aangetoond. Uit een klinische studie bleek toen dat homoseksuele mannen die de pil dagelijks slikten, 44 procent minder kans hadden om met hiv besmet te raken bij onbeschermde seks. De voornaamste bijwerking van Truvada is misselijkheid. De kosten van het medicijn kunnen oplopen tot 14.000 dollar per jaar.

„Dat Truvada de infectiekans op hiv kan verlagen is aangetoond, maar de pil is geen magic bullet”, zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM, aan de telefoon. „Als mensen de pil niet trouw slikken, werkt het niet. Bovendien bestaat de kans dat mensen zich beschermd voelen door het middel en daardoor meer risicovol gedrag vertonen. Ze krijgen misschien geen hiv, maar lopen wel meer kans op andere seksueel overdraagbare aandoeningen.”

Truvada is in Nederland sinds 2005 geregistreerd als behandelend geneesmiddel. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft geen informatie of Gilead Truvada ook in Europa als preventief middel op de markt wil brengen.