Postorderbedrijf Neckermann wendt faillissement op laatste moment af

Een faillissement van het Duitse postorderbedrijf Neckermann is gisteren op het laatste moment afgewend. De directie, de ondernemingsraad en de vakbonden zijn gisteren opnieuw om de tafel gaan zitten om te onderhandelen over een ingrijpende reorganisatie.

De gesprekken waren vorige week vastgelopen op de weigering van de eigenaar van het bedrijf, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, om mee te werken aan een afvloeiingsregeling voor werknemers voor wie geen plaats meer zou zijn in een afgeslankt Neckermann.

Bij het postorderbedrijf – 871 miljoen euro omzet in 2010 – werken in Europa 3.300 mensen, van wie 2.400 in Duitsland en 490 in de Benelux. Bij de reorganisatie zouden in Duitsland 1.380 en in de Benelux 150 banen worden geschrapt.

Sun Capital was weliswaar bereid 25 miljoen euro in de redding van Neckermann te steken, maar wilde niet met extra geld over de brug komen voor een sociaal plan. Daarop staakte de Duitse dienstenbond Verdi vorige week het overleg. Afgelopen weekeinde deed de directie nieuwe voorstellen op basis waarvan het overleg gisteren werd hervat.

Blijkens uitlatingen in Duitse media zitten de vertegenwoordigers van de werknemers van de dienstenbond en de ondernemingsraad niet op een lijn. Voor de OR-vertegenwoordigers zou het voortbestaan van het postorderbedrijf, hoe dan ook, prevaleren. De onderhandelaars van de vakbond zou er alles aan gelegen zijn een behoorlijke regeling te treffen voor de werknemers die zouden moeten afvloeien.

Neckermann is de afgelopen jaren in de problemen gekomen door de opkomst van internethandelaren die werken zonder catalogussen, die relatief duur en tijdrovend zijn om te maken en te verspreiden. Bovendien zou het zelf bij de overschakeling op onlinehandel kostbare steken hebben laten vallen.

Het postorderbedrijf werd in 1950 opgericht door textielhandelaar Josef Neckermann. Hij bracht de onderneming, waar in de hoogtijdagen meer dan 20.000 mensen werkten, in 1963 naar de beurs.

Veertien jaar later, in 1977, stond Neckermann voor het eerst voor een bankroet. Redding kwam toen van het Duitse winkelketenconcern Karstadt. Bij die gelegenheid verdween oprichter Neckermann van het toneel. Begin jaren tachtig werd het reisbureau afgestoten aan de organisatie die nu opereert onder de naam Thomas Cook. Sinds 2007 is de postordertak in handen van Sun Capital.