Peiling TNS Nipo: SP behoudt voorsprong van vier zetels op VVD

Op 12 september wordt de nieuwe Tweede Kamer gekozen.
Op 12 september wordt de nieuwe Tweede Kamer gekozen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Uit een peiling van TNS Nipo blijkt dat de SP de voorsprong op de VVD weet vast te houden. De partij van Emile Roemer staat deze week op 36 zetels, vier meer dan de 32 zetels die de VVD van premier Mark Rutte krijgt.

De SP liep vorige week in de peiling van TNS Nipo voor het eerst uit op de VVD. Twee weken geleden zaten beide partijen nog ongeveer op hetzelfde zetelaantal, met 32 voor de VVD en 31 voor de SP. Ten opzichte van vorige week krijgt de VVD er een zetel bij, en de SP twee.

GroenLinks lijkt zich weer te herstellen van de vrije val waarin de partij van Jolande Sap terecht was gekomen, schrijft persbureau Novum. Vorige week leek GroenLinks af te stevenen een historisch dieptepunt van drie zetels, in de meest recente peiling komt de partij weer op vier. Ook bij de andere partijen zijn de verschillen klein: de PvdA (negentien), PVV (zeventien), D66 (vijftien), ChristenUnie (zeven) en 50Plus (een) verliezen alle één zetel. Het CDA (veertien) krijgt er één zetel bij. Bij de SGP (drie) en Partij voor de Dieren (twee) verandert er niets. Het Democratisch Politiek Keerpunt van Hero Brinkman en de Piratenpartij krijgen bij TNS Nipo geen zetels.

Voorsprong voor VVD bij peiling Synovate

Hieronder de Politieke Barometer van Ipsos Synovate van afgelopen vrijdag, die geeft een ander beeld dan de peiling van TNS Nipo:

Bron Synovate.nlBron Synovate.nl

Foutmarge

Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Synovate ondervraagt 1.000 mensen, TNS NIPO 1.500, en peil.nl (Maurice de Hond) 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeven bij Synovate maar een handjevol mensen van mening te veranderen (of andere mensen worden ondervraagd). Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.