Oud-directeur Gelredome in beroep tegen veroordeling moord op vrouw

De oud-directeur van het Gelredome gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot twaalf jaar cel voor de moord op zijn vrouw.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Arnhem aan persbureau Novum. Het OM, dat vijftien jaar had geëist, stelt mogelijk ook beroep in en beraadt zich nog, laat een woordvoerder weten. De rechtbank kwam op 5 juli tot een lagere straf, omdat het in deze zaak gaat om “moord die grensde aan doodslag” en niet bewezen is dat de moord ruim van te voren is beraamd en zorgvuldig voorbereid.

Het item over de veroordeling van A. door Televisie Arnhem:

De 47-jarige Jasper van A. sloeg zijn vrouw met een honkbalknuppel op haar hoofd en drukte vervolgens een kussen op haar hoofd. A. belde de politie met de mededeling dat hij zijn vrouw had gedood. In de woning van het echtpaar in Arnhem-Zuid troffen agenten het 45-jarige slachtoffer zwaargewond aan. Ze overleed een dag later in een ziekenhuis. Het echtpaar had sinds enkele maanden relatieproblemen.

De rechter oordeelde in de zaak:

‘Door zijn handelen heeft hij het slachtoffer haar meest dierbare bezit ontnomen, namelijk haar leven. Hij heeft de kinderen hun moeder afgenomen en familie en vrienden hun dierbare. Hij heeft hen onherstelbaar leed toegebracht.’

De rechtbank oordeelde dat er wel sprake was van voorbedachte rade, omdat Van A. zich op diverse momenten had kunnen bedenken. Omdat echter niet is gebleken dat de moord ruim van tevoren is beraamd en zorgvuldig is voorbereid, ligt de misdaad dicht bij doodslag, aldus de rechtbank. Ook het feit dat de man zwaar gebukt gaat onder wat hij heeft aangericht werd meegewogen bij het bepalen van de strafmaat.

    • Hans Klis