Mladic fit genoeg voor vervolg proces

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic heeft gisteren weer een zitting bijgewoond in het proces tegen hem voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, nadat hij vorige week onverwachts enkele dagen in het ziekenhuis was opgenomen.

Afgelopen donderdag zei Mladic zich niet goed te voelen. Hij zei dat hij zijn rechterarm en -been enige tijd niet kon bewegen. Uit voorzorg werd hij daarop naar het ziekenhuis gebracht. Zijn advocaat zei dat Mladic „tekenen dacht te herkennen van een beroerte”.

Een hersenscan en andere onderzoeken sloten dat echter uit. Wel zou Mladic een hoge bloeddruk hebben gehad, maar het was onduidelijk of hij zich daardoor onwel had gevoeld. Het ziekenhuis hield Mladic vrijdag nog een dag ter observatie vast. Aan het eind van de dag verklaarden artsen dat hij fit genoeg was om zittingen bij te wonen.

Gisteren werd het proces hervat. Mladic oogde fit en scherp toen zijn advocaten begonnen aan het kruisverhoor van getuige David Harland, die de VN-vredesmacht UNPROFOR in Bosnië destijds adviseerde.

Mladic staat terecht voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië (1992-1995). Als legerleider was hij ondermeer verantwoordelijk voor het beleg van Sarajevo en de verovering van de moslimenclave Srebrenica, waar in juli 1995 meer dan 8.000 moslimmannen en -jongens werden afgevoerd en vermoord.

Mladic en zijn advocaten hebben vaker geklaagd dat zijn gezondheid te zwak is om terecht te staan. Mladic is zeventig jaar en vast staat dat hij in ieder geval twee beroertes heeft gehad, in de jaren voor zijn arrestatie in 2009. Sinds hij terechtstaat, is hij ook een keer in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Een andere belangrijke verdachte van het Hof, ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië, overleed in zijn cel voor het einde van het proces.

Het proces gaat vandaag verder met de verklaring van de derde getuige. Na deze week houdt het VN-hof drie weken zomerreces. (NRC)