Microsoft begint eigen nieuwsdienst

Microsoft begint dit najaar met een eigen online nieuwsdienst. Het Amerikaanse bedrijf heeft de samenwerking met nieuwszender NBC beëindigd.

Zestien jaar maakten Microsoft en NBC samen MSNBC.com, aanvankelijk met succes. De nieuwssite profiteerde van de technische kennis van Microsoft en het journalistieke netwerk van NBC. De laatste jaren was echter sprake van een ongelukkig huwelijk; NBC wilde zich met een liberale toon onderscheiden van Fox News terwijl Microsoft juist meerdere invalshoeken wilde bieden. Bob Visse van Microsoft zei tegen persbureau AP dat die situatie „problematisch” was, „omdat we geen gebruik konden maken van meerdere bronnen en niet het bredere perspectief konden bieden waar onze gebruikers om vroegen”.

MSNBC.com en daaraan gelieerde sites trekken 50 miljoen bezoekers per maand (CNN 56 miljoen). NBC heeft het belang van 50 procent dat Microsoft had in MSNBC.com overgenomen. Volgens The New York Times betaalde NBC 300 miljoen dollar (244 miljoen euro).

Microsoft verwacht in de herfst met een eigen nieuwsdienst te komen. Details zijn nog niet bekend. Ongeveer honderd mensen zullen werken aan de site, evenveel als de inhoud voor MSNBC.com verzorgden. Ook andere grote internetbedrijven als Yahoo en AOL namen in het verleden personeel aan om het nieuws voor hun websites te leveren.