Dit is een artikel uit het NRC-archief

Taal

Managementgoeroe Stephen Covey overleden

Stephen Covey (Foto Reuters)

Stephen R. Covey, de schrijver van het populaire managementboek The 7 Habits of Highly Effective People is gisteren overleden. Dat meldt Reuters.

Covey is 79 jaar geworden. Hij overleed aan de verwondingen van een fietsongeluk dat in april plaatsvond.

Covey, een voormalig professor aan de Brigham Young University in Utah, was de oprichter van een zakelijk trainingscentrum in Salt Lake City. Coveys bedrijf fuseerde in 1997 met Franklin Quest Co om zo FranklinCovey te vormen, een bedrijf dat managementcongressen organiseerde en boeken over leiderschap publiceerde.

Het bekendst is Covey echter niet door zijn bedrijf geworden, maar door een boek dat hij over management schreef. In The 7 Habits of Highly Effective People, dat in 1989 verscheen en naar het Nederlands werd vertaald als De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap, ging Covey in op het begrip ‘zelfmanagement’.

Volgens NRC-redacteur Gijsbert van Es “suggereert de titel ‘tips en trucs’ voor leidinggevenden” te geven, maar gaat het boek eigenlijk over iets anders. Van Es: “Het leert de lezer in de eerste plaats naar zichzelf te kijken als onderdeel van een groter geheel: werk, gezin en (geloofs)gemeenschap. Hiermee is het enerzijds een exponent van de individualisering, van het ‘ik-tijdperk’. Anderzijds markeert het een niet-hiërarchische vorm van gemeenschapsdenken: van overleg- in plaats van commando-economie.”

Onder dit stuk een samenvatting van de zeven eigenschappen die Covey formuleerde.

Van het boek werden wereldwijd zo’n 20 miljoen exemplaren verkocht. De 7 Habits werd naar 38 talen vertaald. Ook als luisterboek deed de titel het erg goed: er werden 2 miljoen exemplaren van verkocht, wat volgens uitgever  Simon & Schuster met geen enkel ander non-fictieboek is gebeurd.

Covey schreef daarna enkele opvolgers van zijn bestseller, zoals The 8th Habit: From Effectiveness to Greatness en The 3rd Alternative, dat vorig jaar verscheen.

De zeven eigenschappen van ‘highly effective people’ volgens Stephen R. Covey:

1. Wees proactief (‘denk vooruit’);

2. Begin met het doel voor ogen (‘werk doelgericht’);

3. Belangrijke zaken eerst (‘stel prioriteiten’);

4. Denk win-win (‘streef naar gezamenlijke oplossingen’);

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden (‘wees empathisch’);

6. Synergie (‘zoek samenwerking’)

7. Houd de zaag scherp (‘doe aan reflectie en ontwikkel jezelf’).