Luchtruim beperkt, militairen op straat, klaar voor de Spelen

De Britten doen er alles aan om te zorgen dat de Olympische Spelen veilig zullen verlopen. In Londen lopen er dezer dagen meer militairen rond dan in Afghanistan. Het grootste oorlogsschip van de Britse vloot, HMS Ocean, ligt in de Theems. Het vlaggenschip HMS Bulwark voor de zuidkust bij Weymouth. De Typhoons, die vorig jaar

Puma-helikopter komt aan op RAF Northolt

Puma-helikopter komt aan op RAF NortholtPuma-helikopter komt aan op RAF Northolt

De Britten doen er alles aan om te zorgen dat de Olympische Spelen veilig zullen verlopen. In Londen lopen er dezer dagen meer militairen rond dan in Afghanistan. Het grootste oorlogsschip van de Britse vloot, HMS Ocean, ligt in de Theems. Het vlaggenschip HMS Bulwark voor de zuidkust bij Weymouth. De Typhoons, die vorig jaar nog in Libië actief waren, staan op stand-by, net als de helikopters. Londen is voorzien van nieuwe scanners, controleposten, camera’s met gezichtsherkenning en nummerbordherkenning. En op zes flats rondom het Olympisch Park zijn dit weekeinde raketafweersystemen geplaatst.

Het is de grootste veiligheidsoperatie van de Britten sinds de Tweede Wereldoorlog, en kost naar schatting een zesde van het totale olympische budget van 9,3 miljard pond (11,5 miljard euro).

De inzet van leger, luchtmacht en marine is noodzakelijk, menen de Britten. Ze kunnen zich als geen ander nog herinneren dat zeven jaar geleden, een dag nadat Londen de Spelen kreeg toegewezen, zelfmoordterroristen in de ochtendspits bommen lieten ontploffen. Er vielen 52 doden en meer dan 700 gewonden. De Olympische Spelen zijn ,,een aantrekkelijk doel voor onze vijanden”, zei het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 onlangs nog maar eens.

Hoe dichterbij je bij het Olympisch Park komt, hoe meer militairen je ziet. Bij een benzinestation zag ik er drie een broodje kopen, verderop stonden er twee een stiekeme sigaret te roken in een hoek bij het grote nieuwe winkelcentrum naast het park. Een aantal zit verdekt onder een opzichtige tent op het jaagpad langs het kanaal dat om het park loopt. En bij de ingang wijzen marineofficieren met blauwe baret waar je als bezoeker moet zijn, soldaten in uniform controleren tassen, gooien te grote waterflessen weg en fouilleren zodra de metaaldetector afgaat.

Er is een hele lijst van verboden spullen (pdf) die je niet het stadion in mag nemen. Naast de logische geen messen, wapens, drugs en vuurwerk, zijn dat ook ,,ballen, frisbees of gelijksoortige objecten of projectielen, lawaaimakers zoals jachthoorns, luchthoorns, toeters, drums, vuvuzelas en fluitjes” mee te nemen.

    • Titia Ketelaar