Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Leers mag illegale Somaliërs niet uitzetten

December 2011: Somalische vluchtelingen slaan uit protest een tentenkamp op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Beeld NOS

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) mag Somaliërs die geen verblijfsvergunning voorlopig niet uitzetten. Ook mogen ze niet in de vreemdelingenbewaring worden gezet. Dat heeft de Raad van State vandaag in een zaak van een illegale Somaliër bepaald.

De hoogste bestuursrechter oordeelde vandaag dat er momenteel geen zicht is op “een redelijke termijn” waarbinnen mensen kunnen worden uitgezet naar Somalië. Dat is een voorwaarde om iemand zonder verblijfspapieren in vreemdelingenbewaring te mogen stellen.

De Raad bevestigt hiermee een uitspraak van de rechtbank in Zwolle, waartegen Leers beroep had aangetekend. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

Gewapend conflict Mogadishu maakt reizen onmogelijk

De Raad van State stelt dat het onmogelijk is voor de Somaliër om via de hoofdstad Mogadishu door te reizen naar Zuid- en Centraal-Somalië. Leers had ook al aangegeven dat iemand ‘louter door zijn aanwezigheid’ in Mogadishu het risico loopt slachtoffer te worden van ‘willekeurig geweld’ vanwege het gewapende conflict in die stad.

Uitzetting is echter niet alleen uit den boze voor vreemdelingen die zich in Mogadishu willen vestigen, maar ook, in tegenstelling tot wat Leers stelt, voor vreemdelingen die slechts op doorreis zijn.

Al sinds april geen mensen teruggestuurd naar Noord-Somalië

Naar Noord-Somalië worden sinds april al geen mensen teruggestuurd. De autoriteiten daar hebben in juli 2009 afspraken met de minister opgeschort over rechtstreekse terugkeer van Somalische vreemdelingen. Een onderzoek naar alternatieve terugkeerroutes leverde niets op, waarop uitzetting werd opgeschort.

Leers worstelt al langer met het onderwerp. Zo bepaalde de rechtbank in Den Haag in december dat negentien Somaliërs die in vreemdelingenbewaring zaten per direct vrij moesten worden gelaten. Ook moest hun een schadevergoeding worden betaald. Leers had volgens de rechter onvoldoende duidelijk gemaakt dat er op afzienbare termijn voldoende concreet uitzicht is op uitzetting uit Nederland.

Het is onduidelijk wat er nu met illegale Somalische vluchtelingen in Nederland gebeurt.