Landbouwprijzen naar recordhoogte door aanhoudende droogte in VS

De prijs voor mais staat op het hoogste punt in tien maanden door de ernstige droogte in het Midden-Westen van de Verenigde Staten. Ook de prijzen van sojabonen en graan bereikten gisteren recordhoogtes.

Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is de toestand van de Amerikaanse maisoogst voor de zesde week achtereen verslechterd.

Vorige week was 30 procent van de totale maisoogst in een ‘slechte tot zeer slechte’ conditie. Sinds 1988, toe de helft van de maisoogst kon worden afgeschreven, is de toestand op de velden in de corn belt niet zo slecht geweest, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Oorzaak is het gebrek aan regen. Volgens de US Drought Monitor in Nebraska hebben grote delen van de Amerikaanse landbouwstaten in het Midden-Westen van de VS last van ‘ernstige’ tot ‘zeer ernstige droogte’. De situatie zal waarschijnlijk in de komende tijd verslechteren. Ook voor deze week en de week daarop verwachten de meteorologen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw heet zomerweer met nauwelijks neerslag en temperaturen ruim boven de 35 graden.

De ernstige droogte heeft de prijzen van mais aan de beurs van Chicago opgestuwd. De prijs van mais steeg gisteren met 2 procent tot 7,88 dollar per bushel (ongeveer 35 liter), zo meldt persbureau Bloomberg. Dat is het hoogste niveau sinds 9 juni van het vorige jaar. Op de beurs in Singapore noteerde mais 7,85 dollar per bushel.

Ook de prijzen van tarwe en sojabonen bevinden zich op een recordniveau. De prijs voor soja lag gisteren iets boven de 16 dollar per bushel, het hoogste niveau sinds juli 2008.