Kortkolom buitenland

Roemenië zwicht voor druk Europese Unie

Boekarest. Onder druk van Brussel heeft Roemenië de regels aangepast die gelden voor afzetting van president Basescu. Op 29 juli wordt hierover een referendum gehouden. Premier Ponta, politiek tegenstander van Basescu, had de regels afgezwakt, zodat een gewone meerderheid genoeg zou zijn bij het referendum om de president naar huis te sturen, ongeacht de opkomst. Het Constitutionele Hof had bepaald dat de uitslag alleen geldig is als minimaal de helft van de stemgerechtigden zijn stem heeft uitgebracht. Ponta zei dat hij de nieuwe wijziging onnodig vond en niet gerechtvaardigd, maar dat die „noodzakelijk voor het land” is om de ruzie met Brussel niet te hoog te laten oplopen. Door deze wijziging zijn de kansen gestegen dat Basescu het referendum overleeft. (AFP)

Mubarak moet uit ziekenhuis naar cel

Kairo. De Egyptische openbare aanklager heeft gisteren de terugkeer van ex-president Hosni Mubarak naar de gevangenis gelast. Mubarak verbleef sinds zijn veroordeling vorige maand tot een levenslange gevangenisstraf in een ziekenhuis. Maar na onderzoek door een medische commissie oordeelde de aanklager dat Mubaraks gezondheid zo ver verbeterd is dat hij terug kan naar de gevangenis. Het Egyptische staatspersbureau MENA meldde destijds dat Mubarak (84) was ingestort na zijn veroordeling en „klinisch dood” was. Mubarak is berecht voor de dood van demonstranten tijdens de Egyptische opstand die leidde tot zijn aftreden op 11 februari 2011. (Reuters)

Hongarije corrigeert pensionering rechters

Boedapest. Het Hongaarse Constitutionele Hof heeft een decreet ongeldig verklaard waaronder rechters op 62-jarige leeftijd met pensioen moeten gaan in plaats van op hun zeventigste. De maatregel werd gezien als een poging de rechterlijke macht te zuiveren van rechters die de regering van premier Viktor Orbán niet steunen. De Europese Commissie had sterk aangedrongen op wijziging, ook al omdat de pensioenleeftijd snel weer verhoogd zou worden naar 65 jaar. Het praktische effect van het besluit van het Hof is beperkt. Van de 274 rechters op wie de wet dit jaar van toepassing was, zijn er 228 al met pensioen gegaan. (AFP)

Indiase visser gedood door oorlogsschip VS

New Delhi. India heeft de Verenigde Arabische Emiraten om een onderzoek gevraagd naar de dood van een Indiase visser die gisteren om het leven kwam toen een Amerikaans oorlogsschip in de Golf het vuur opende op zijn motorbootje. Dat gebeurde ter hoogte van Dubai. Dat heeft de regering in New Delhi meegedeeld. Het Amerikaanse schip, het oliebevoorradingsschip USNS Rappahannock, opende met zijn zware mitrailleurs het vuur op het vissersbootje dat snel naderde en niet reageerde op waarschuwingen, aldus de Amerikaanse Vijfde Vloot in een communiqué. In de Golf is ook de Iraanse revolutionaire garde in kleine scheepjes actief. (AFP)

Colombia arresteert ontvoerder Betancourt

Bogotá. Een vermeende FARC-strijder die betrokken was bij de ontvoering van de oud-presidentskandidaat Ingrid Betancourt is door het leger gevonden in het zuiden van Colombia. Volgens de Colombiaanse regering is de man, Marco Elvis Patiño, al meer dan dertig jaar lid van de linkse guerrillabeweging. Betancourt werd in juli 2008 bevrijd door het Colombiaanse leger na ruim zes jaar gevangenschap in de jungle. Betancourt woont tegenwoordig in Parijs in New York en heeft zich na haar ontvoering niet meer gemend in de Colombiaanse politiek. (AP)