Kort nieuws economie

Minder nieuwe auto’s verkocht in de EU

Amsterdam. Het afgelopen half jaar zijn in de EU minder nieuwe personenauto's verkocht dan in de eerste helft van 2011. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. In totaal werden in de eerste zes maanden van dit jaar iets meer dan 6,5 miljoen nieuwe auto's verkocht, een daling van 6,8 procent. Niet alle lidstaten hebben de autoverkoop zien afnemen. In Duitsland en Groot-Brittannië werden dit jaar meer auto's verkocht. In landen die meer gevolgen ondervinden van de economische crisis nam de autoverkoop wel af. In Spanje werden 8,2 procent minder personenauto's verkocht en in Italië zelfs 19,7 procent. In Nederland loopt de autoverkoop goed. In juni werden er bijna 77 duizend nieuwe auto's verkocht. Dat is ruim 50 procent meer ten opzichte van juni vorig jaar, toen vijftigduizend wagens over de toonbank gingen. Ook over de eerste helft van het jaar is een toename te zien. (Novum)

Nieuwe wet leidt tot minder AOW’ers

Amsterdam. Door de verhoging van de AOW-leeftijd zijn er in 2025 flink minder AOW’ers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij onveranderd beleid zou het aantal gepensioneerden tot 2025 volgens het CBS met 1,1 miljoen mensen zijn toegenomen. Door de de nieuwe wetgeving komt die groei naar verwachting uit op circa 600.000 mensen. De AOW-leeftijd wordt de komende jaren in stappen verhoogd. Vanaf volgend jaar gaat de pensioenleeftijd elk jaar met een aantal maanden omhoog, te beginnen met één maand volgend jaar. In 2019 moet de AOW-leeftijd dan 66 jaar zijn, in 2023 67 jaar. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. (Novum)

Yahoo vindt nieuwe topvrouw bij Google

Rotterdam. Yahoo heeft weer een nieuwe bestuursvoorzitter. Marissa Mayer (37), afkomstig van concurrent Google, moet het Amerikaanse internetbedrijf nieuw elan geven. Mayer is de vijfde bestuursvoorzitter in vijf jaar. Zij volgt Scott Thompson op, die twee maanden geleden moest vertrekken omdat hij had gelogen over zijn cv. Mayer werkte sinds 1999 bij Google. Daar was ze onder meer verantwoordelijk voor de vormgeving en techniek van de zoekpagina’s en later de locatiediensten. Yahoo is nog steeds actief met een concurrerende zoekmachine, alsmede met webmaildiensten en nieuwssites. In de VS heeft het bedrijf nog een behoorlijk marktaandeel, maar in Europa zoeken veruit de meeste internetgebruikers met Google en mailen ze met Google’s Gmail. (NRC)

Vertrouwen Duitse economie omlaag

Rotterdam. Het vertrouwen van financieel analisten in de vooruitzichten voor de Duitse economie is in juli minder sterk afgenomen dan verwacht, blijkt dinsdag uit de zogeheten ZEW-index. De verwachtingsindex, opgesteld door het Zentrum fur Europaeische Wirtschaftsforschung (ZEW), is in juli gedaald naar -19,6 van -16,9 in juni. Gerekend werd op een daling tot -20. Een cijfer onder nul geeft aan dat meer financiële analisten pessimistisch zijn over de economische vooruitzichten dan optimistisch. (Dow Jones)

Moody’s verlaagt rating Italiaanse banken

Amsterdam. Moody’s heeft de kredietwaardigheid van een grote groep Italiaanse banken gisteren verlaagd. De rating ging een tot twee stappen naar beneden. Onder de groep Italiaanse banken waren onder andere Unicredit en Intesa Sanpaolo. Vorige week werd de kredietwaardigheid van Italiaanse staatsobligaties al verlaagd, van A3 naar Baa2.