Kadima-partij stapt uit regering Israël om hervorming dienstplicht

Caption: Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu (L) shakes hands with Shaul Mofaz, head of the Kadima party, which will hook up with Netanyahu's rightist coalition, during their joint news conference at parliament in Jerusalem in this May 8, 2012 file picture. Israel's Kadima party quit Netanyahu's coalition on July 17, 2012, in a dispute over drafting ultra-Orthodox Jews into the military, but the government was not expected to collapse becaue it still had a majority in parliament. REUTERS/Ammar Awad/Files (JERUSALEM - Tags: POLITICS) De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (links) schudt de hand van het hoofd van de Kadima-partij Shaul Mofaz, mei 2012. Foto Reuters / Ammar Awad

De Kadima-partij is vanmiddag uit de regeringscoalitie van premier Benjamin Netanyahu gestapt vanwege ruzie over de hervorming van de dienstplichtwet in Israël.

De beslissing van Kadima brengt de regering waarschijnlijk niet in gevaar, meldt persbureau Reuters. De coalitie van Netanyahu blijft een meerderheid houden. De Kadima-partij voegde zich twee maanden geleden bij Netanyahu op voorwaarde dat de dienstplicht werd hervormd zou worden. De wet verloopt op 1 augustus en moet daarom vernieuwd worden.

‘Een afgang voor Netanyahu’

Onze correspondent Leonie van Nierop noemt het opstappen van Kadima een “afgang voor de premier en zijn coalitie”. Zij verwacht dat Netanyahu vervroegde verkiezingen zal uitschrijven of alsnog een politieke deal zal sluiten over de dienstplicht. Van Nierop:

“Dit is een afgang voor de premier en zijn coalitie. Kadima stapte twee maanden geleden in deze coalitie met hervorming van de dienstplichtwet als hoogste prioriteit. Dat dit nu niet in goede overeenstemming lijkt te lukken, is de hele coalitie aan te rekenen. Zonder Kadima kan Netanyahu met een meerderheid in het Israëlische parlement verder regeren, maar de verwachting is dat hij nieuwe verkiezingen zal uitschrijven, zoals hij dat ook deed vlak voor Kadima opeens in de coalitie stapte (en Netanyahu de vervroegde verkiezingen weer afblies). Met die manoevre toonde Netanyahu zich zo politiek gewiekst dat het me niet zou verbazen als er de komende weken nog een politieke ommekeer of een akkoord komt. Zo niet, dan wordt vanaf 1 augustus de zogeheten Veiligheidswet van kracht en zijn alle Israëliërs dienstplichtig, inclusief de ultra-orthodoxen en de Palestijnen met een Israëlisch paspoort. Maar dat betekent nog niet dat er meteen veel zal veranderen. Dan zal het leger rekruteren naar behoefte, zei Netanyahu eerder, “waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende groepen om scheuren in de samenleving te voorkomen”. Wat de effecten van deze politieke crisis op de Israëlische bevolking zullen zijn, is dus nog niet te zeggen.”

Hervorming dienstplicht moet ‘lasten verlichten’ voor alle Israëliërs

Ultra-orthodoxe joden worden al zestig jaar gevrijwaard van de militaire dienstplicht als zij zich wijden aan religieuze studies. Deze geloofsgroep is van mening dat zij het land dient door god te dienen. De hervorming van de wet zou hen die vrijstelling ontzeggen, maar ook Israëlische Palestijnen verplichten om burgerdiensten te verrichten onder het mom van ‘de lasten verdelen’.

De uitzonderingsregel voor ultra-orthodoxe joden is voor seculiere Israëliërs een doorn in het oog. Een reportage van Al Jazeera:

Israëlische Palestijnen maken twintig procent uit van de in totaal acht miljoen inwoners van Israël. Van Nierop schreef vanochtend in nrc.next over de mogelijke burgerplicht voor Palestijnen:

‘De discussie ging eerst alleen over de ultra-orthodoxe 10 procent van de bevolking, maar de laatste weken klinkt ook steeds vaker dat de 20 procent Israëlische Palestijnen moeten dienen – zij het niet in het leger, maar als hulp in gemeentelijke instellingen. Iedereen snapt dat zij niet kunnen meewerken aan de Israëlische bezetting van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.’

Begin deze maand ontbond Netanyahu de commissie die de wet voorbereidde om de Israëlische dienstplicht te hervormen.

    • Hans Klis