Jong, jonger, jongst: ‘Barcelona contracteert 9-jarig voetballertje’

Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen

Barcelona heeft een nieuw voetbaltalent gecontracteerd. Het jongetje, Zak Gilsenan, is Iers, woonde op het moment van scouten in Australië en is pas negen jaar oud. Twee jaar jonger dus nog dan Lionel Messi, toen Barcelona dat Argentijnse talent binnensleepte.

Zak maakte dan ook een enorme indruk op de scouts van Barcelona, als we de Australische krant Herald Sun moeten geloven. Hij was op een trainingskamp van de Engelse club Tottenham Hotspur toen hij werd opgemerkt door een oud-speler van de Catalaanse topclub.

Samen met 400 andere talenten mocht Zak op proef komen bij Barcelona. Hij doorstond de eerste schifting en bleef met negentig anderen over. Vervolgens doorstond hij ook de tweede selectieronde en kwam bij laatste zestien. Die talentjes mochten een oefenwedstrijdje spelen. Daarin scoorde Zak maar liefst zeven keer. Contract binnen.

Verhaal van Messi als argument tegen de kritiek

Er is uiteraard veel kritiek op het aantrekken van zulke jonge voetballertjes. Maar Barcelona zal keer op keer wijzen op het succes dat de club ooit boekte met het scouten van Messi, slechts twee jaar ouder dan Zak toen hij naar Barcelona kwam.

Messi had groeihormonen nodig, en de kosten daarvoor vond de in hem geïnteresseerde Argentijnse topclub River Plate te hoog. Barcelona wilde wél maandelijks een paar honderd euro aan medicijnkosten betalen en liet de 11-jarige Messi naar Spanje komen. Daar groeide Messi uit tot de beste speler ter wereld.

Zak is niet de jongste contractvoetballer aller tijden

Dat wil Zak uiteraard ook graag. Zijn familie verhuisde er voor terug naar hun vaderland Ierland. Zak kan gaan trainen bij Barcelona. Zijn vader zei tegen de Herald Sun:

“Ik weet dat Zak jong is, maar kinderen zijn een spons op deze leeftijd. Mensen zeggen dat we gek zijn, maar in Barcelona zal hij de beste technische voetbaltraining ter wereld krijgen. Het enige wat we kunnen doen is het proberen en zien hoe het zich allemaal ontwikkelt. We weten dat de voetbalwereld hard is. En we willen Zak zeker niet in een soort machine veranderen. We willen simpelweg dat hij plezier blijft beleven aan voetbal.”

Overigens is Zak niet de jongste gecontracteerde voetballer ooit volgens het Guinness Book of World Records. Dat is de Nederlandse Baerke van der Meij. Hij tekende vorig jaar een symbolisch 10-jarig contract bij het Limburgse VVV Venlo, nadat een filmpje op Youtube zijn fascinerende voetbaltalent had getoond. Baerke was op het moment van tekenen achttien maanden oud.

Baerke van der Meij:

    • Niels Posthumus