Ieder onderschatte risico rellen bij Utrecht-Twente

De gemeente, de politie, de voetbalclubs en het Openbaar Ministerie hebben de risico’s onderschat rond de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente, op 4 december vorig jaar. Het duel ontspoorde door toedoen van jeugdige ‘gelegenheidshooligans’, een al eerder waargenomen fenomeen. De mobiele eenheid (ME) arriveerde pas vijf kwartier na de eerste schermutselingen tussen de supportersgroepen.

Dat concludeert het Auditteam Voetbal en Veiligheid in het gisteren verschenen onderzoeksrapport Tussen ratio en intuïtie. Ondanks aanwijzingen, bijvoorbeeld voor de komst van zestig leden van de harde kern van FC Twente, meenden de veiligheidsadviseurs dat van een risicowedstrijd geen sprake was. Volgens de onderzoekers werd te veel waarde gehecht aan „harde en bevestigde informatie” en te weinig vertrouwd op intuïtie en „zachte dreigingsinformatie”.

Tijdens en na de wedstrijd kwam het tot ongeregeldheden, nadat Twentefans vuurwerk naar het Utrechtvak hadden gegooid. Na afloop gingen thuissupporters verhaal halen en kwam het buiten het stadion tot een confrontatie met de politie – agenten werden bekogeld met stenen, vuurwerk en fietsen. Acht van hen raakten gewond, tweemaal werd een waarschuwingsschot gelost. In totaal werden 77 relschoppers gearresteerd, van wie de meesten inmiddels zijn veroordeeld.

Leden van de ME werden dertig tot veertig minuten opgehouden omdat zij voor een dichte deur stonden toen zij hun uitrusting wilden ophalen. De beheerder bleek ziek te zijn en zijn vervanger moest van buiten Utrecht komen. De stad zou volgens de onderzoekers het voorbeeld van onder meer Rotterdam moeten volgen en kiezen voor een relatief kleine ME-brigade, flexibel en snel inzetbaar bij ordeverstoringen.

In het onderzoeksrapport staat verder dat na het uitgaansleven nu ook het voetbal wordt geconfronteerd met ‘gelegenheidsrelschoppers’. Deze ordeverstoorders zijn vaak jonger dan 23 jaar. Ze onderhouden geen banden met bij de politie bekende hooligans en slaan vaak impulsief toe bij wedstrijden en publieksevenementen. Dezelfde conclusie werd getrokken na de strandrellen in Hoek van Holland, nu bijna drie jaar geleden. Bij het ontspoorde dancefeest kwam destijds een 19-jarige feestganger om het leven door een politiekogel.