Hillary Clinton was hier: 102 landen, 1.358.027 reiskilometers

Een vertrouwd beeld: Hillary Clinton die een vliegtuig uitstapt. Hier tijdens een bezoek Georgië. Foto AFP / Vano Shlamov

Veel mensen dromen van een baan waarbij zij af en toe wat mogen reizen. Maar zo veel als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reist, is misschien wat te veel van het goede. Clinton is sinds kort, met 102 bezochte landen, officieel de meest reislustige minister van de Verenigde Staten ooit.

Tot nu toe was Madeleine Albright dit, met 98 landen. Clinton legde om al haar 102 landen te bezoeken tot nu toe 1.358.027 kilometer af. Er zijn weliswaar voorgangers geweest die tijdens hun ministerschap meer kilometers aflegden, maar dat kwam vooral doordat zij in hun tijd eindeloos vaak op en neer vlogen naar steeds weer dezelfde landen in het Midden-Oosten.

Clinton spreidt haar bezoeken duidelijk meer. Al moet gezegd dat ondanks haar enorme reislust er nog altijd gebieden zijn die er wat bekaaid vanaf komen. Oceanië bijvoorbeeld kreeg praktisch geen enkel bezoek, slechts vier landen in Afrika mochten zich over een verblijf van Clinton verheugen, en ook maar drie landen in Zuid-Amerika kunnen zeggen dat de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op werkbezoek is geweest.

In dertien dagen ging Clinton ruimschoots de wereld rond

Het neemt natuurlijk niet weg dat 1.358.027 in minder dan vier jaar een zeer respectabele afstand is. Maar liefst 34 keer de hele wereld rond.

Clintons laatste werktrip sloeg bovendien alles: dertien dagen op pad, 43.450 kilometer afgelegd (ruim 3.000 kilometer meer dan een keer de wereld rond), vanuit de VS naar Europa en vervolgens naar Azië, om het Midden-Oosten op de weg terug nog even aan te doen.

De precieze route: VS-Frankrijk-Afghanistan-Japan-Mongolië-Vietnam-Laos-Cambodja-Egypte-Israël. En dan natuurlijk weer terug naar de VS. Zelfs voor Clinton was zo’n reisschema “tamelijk absurd”, aldus een naaste medewerker tegen persbureau AP.

Één minister hield het sinds de jaren zeventig twee termijnen vol

Het maakt dat Clinton in minder dan vier jaar nu al 351 dagen (bijna een vol jaar) op reis is geweest. Vorige maand brak zij, met een bezoek aan Finland, het oude landenrecord van Albright. Vervolgens voegde ze nog Letland, Mongolië en Loas toe aan haar bestemmingen.

Clinton houdt nog altijd vol dat zij niet aan zal blijven als minister van Buitenlandse Zaken als president Barack Obama wordt herkozen - ondanks het feit dat haar populariteit groter is dan ooit. Die aarzeling (veel mensen geloven haar op dit punt niet) zou best het nodige te maken kunnen hebben met de chronische jetlag waarin Clinton al een paar jaar verkeert.

Want de minister mag dan een heerlijk bed hebben in haar vliegtuig, al het reizen eist uiteraard zijn tol. Niet voor niets wist maar één Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sinds de jaren zeventig twee termijnen van vier jaar op zijn post te blijven.

Klik op de kaart om op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te kunnen inzoomen op het kaartje met alle bestemmingen van Hillary Clinton:

Bron: www.state.govBron: www.state.gov

    • Niels Posthumus