In beeld

Het Rijksmuseum is verbouwd, de kunstwerken kunnen terug

De verbouwing van het Rijksmuseum is zo goed als klaar. Gisteren kreeg directeur Wim Pijbes symbolisch de sleutel van het gebouw overhandigd door de Rijksgebouwendienst. In de afgelopen negen jaar zijn veel van de oorspronkelijke wandschilderingen, de plafonddecoraties, de glas-in-loodramen en de terrazzo vloermozaïeken gerestaureerd. Het gerenoveerde interieur is voorlopig nog niet voor het publiek te bekijken, verwacht wordt dat alle werken in april van 2013 een plek hebben, en het museum weer open gaat.
De gerenoveerde vaste plek van de Nachtwacht is gereed voor de terugkeer van de publiekstrekker van Rembrandt. Dit is een van de weinige schilderijen die op exact dezelfde locatie wordt teruggehangen.
NRC/Olivier Middendorp
NRC/Olivier Middendorp
NRC/Olivier Middendorp
Muurschilderingen, in ere hersteld en klaar voor het publiek.
NRC/Olivier Middendorp
De wanden zijn klaar, de kunst kan terugkeren.
NRC/Olivier Middendorp
De doorgang onder het Rijksmuseum, waarvan begin deze maand werd besloten dat deze na de verbouwing weer open gaat voor fietsers. Over de onderdoorgang, waar menig Amsterdammer aan gehecht was toen deze open was, is jarenlang gesteggeld.
NRC/Olivier Middendorp
Een wand in het opengebroken atrium.
NRC/Olivier Middendorp
De komende maanden zullen in het nieuwe, lichtovergoten Rijksmuseum naar schatting 10.000 kunstwerken hun plaats krijgen.
NRC/Olivier Middendorp
Het atrium, dat voorheen volgebouwd was met verdiepingen, is weer opengebroken, zodat het daglicht naar binnen kan stromen.
NRC/Olivier Middendorp
NRC/Olivier Middendorp
Alle collectiestukken komen op een andere plek dan in het verleden, op één na: Rembrandts Nachtwacht komt terug op zijn vaste stek aan het eind van de eregalerij . Al zal het schilderij volgens directeur Pijbes wel iets lager hangen, "zodat het publiek op ooghoogte met de schutters komt te staan”.
NRC/Olivier Middendorp