Gedeserteerde Syrische generaal in Frankrijk

De Syrische brigadegeneraal Manaf Tlass, die bijna twee weken geleden het Syrische leger de rug toekeerde, bevindt zich in Frankrijk. Dat heeft de Franse president François Hollande vanavond bevestigd, zo schrijft persbureau AP.

Tlass was een vertrouweling van Assad en de zoon van een voormalige minister van defensie. Westerse landen en antiregeringsactivisten hopen dat veel andere hoge figuren binnen de Syrische krijgsmacht het voorbeeld van de brigadegeneraal zullen volgen.

De deserteur zou afgelopen week al contact hebben opgenomen met de Syrische oppositie. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zei donderdag dat hij had vernomen dat er contact is geweest, aldus AP. Er deden zich toen al geruchten rond dat Tlass in Frankrijk zou zijn.

    • Annemarie Coevert