Fransen winnen geen Tour, wel etappes

Drie traditionele wielerlanden wachten al decennia op een Tourwinnaar. De laatste Belg was Lucien van Impe in 1976, de laatste Nederlander Joop Zoetemelk in 1980 en de laatste Fransman Bernard Hinault in 1985. Maar waar België en Nederland zelfs geen ritzeges meer behalen, is Frankrijk deze Tour wél succesvol met dagprijzen.

Pierrick Fédrigo won gisteren de vijftiende Touretappe in Pau. De Fransman van FdJ versloeg in een sprint à deux de Amerikaan Christian Vandevelde. De Fransman Thomas Voeckler werd op twaalf seconden derde. De gele trui bleef twee dagen voor de Pyreneeënritten – vandaag is een rustdag in de Tour – in handen van de Brit Bradley Wiggins.

Het was voor Fédrigo al weer zijn vierde etappezege in de Tour. Bij de laatste aankomst in Pau, in 2010, won hij ook. Zijn andere etappezeges dateren van 2006 en 2009.

Franse renners hebben in de 99ste Toureditie net als de Britten al vier etappezeges behaald. De Fransen Voeckler, Pierre Rolland en Thibaut Pinot gingen hun landgenoot Fédrigo voor. Rolland (negende) en Pinot (tiende) zijn de hoogst geklasseerde Fransen in het klassement. Het is de vraag of ze (vijfvoudig) Tourwinnaar Hinault ooit opvolgen.

De 25-jarige Rolland is in Frankrijk een grote belofte. Hij werd als tiener beroepsrenner bij Crédit Agricole. In 2008 won hij het bergklassement in de Dauphiné. Hij brak echt door in de Tour van 2011, toen hij de bergetappe naar Alpe d’Huez won. Vorig jaar werd hij elfde in het eindklassement. Land- en ploeggenoot Voeckler overklaste hem in die Tour met een vierde plaats, na lang in de gele trui te hebben gefietst. Rolland won uiteindelijk de witte trui van het jongerenklassement.

De 22-jarige Pinot won als neoprof het bergklassement in de Ronde van Romandië en presteerde ook goed in de Dauphiné, een traditionele voorbereidingskoers van de Tour. Pinot, ploeggenoot van Fédrigo bij FdJ, won vorige week een Touretappe in de Vogezen met finish in Zwitserland.

De 25-jarige Jérôme Coppel, veertiende in het tussenklassement, wordt door kenners in Frankrijk als grootste talent beschouwd. Hij won onder meer de Ronde van Murcia en de Ster van Bessèges.