Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Fränk Schleck verlaat Tour na positieve test - ‘nog nooit van middel gehoord’

Fränk Schleck is positief getest op het verboden ‘vochtafdrijvende’ middel diureticum Xipamide tijdens een controle van de Tour de France, aldus The International Cycling union (UCI). De renner is niet officieel geschorst, maar zijn ploeg RadioShack meldt dat hij morgen niet aan de start verschijnt “uit respect voor de Tour”.

Frank Schleck tijdens de tijdrit van 9 juli. Foto AP/Lauren Cipriani

Fränk Schleck is positief getest op het verboden ‘vochtafdrijvende’ middel diureticum Xipamide tijdens een controle van de Tour de France, aldus The International Cycling union (UCI). De renner is niet officieel geschorst, maar zijn ploeg RadioShack meldt dat hij morgen niet aan de start verschijnt “uit respect voor de Tour”.

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is momenteel in Frankrijk ter plaatse in het hotel van Schleck. Hij schuift daar aan bij Mart Smeets tijdens een aflevering van De Avondetappe:

Vandermeersch zat vanavond toevallig bij het hotel te dineren met de cameraploeg van Mart Smeets. Enkele tafeltjes verderop zat tegelijkertijd de ploeg van RadioShack, zo vertelt hij:

“De hele ploeg zat rustig te eten, maar zo tussen het voor- en hoofdgerecht was Schleck al stilletjes verdwenen. Daarna begon de onrust, toen bij ons de telefoons begonnen te rinkelen en het nieuws bekend werd, hoorde zijn ploeg het kennelijk ook voor het eerst. Heel snel daarop stonden er twee politiewagens voor de deur om de zaak te onderzoeken en waren zijn teamgenoten in rep en roer. Wanneer Schleck het hotel zelf heeft verlaten is voor ons hier niet duidelijk.

Schleck heeft zich vanavond vrijwillig bij de Franse politie gemeld om een verklaring af te leggen. Zijn woordvoerder meldt dat hij volkomen verrast is door de positieve test:

“Fränk heeft nog nooit van het product gehoord. Hij weet niet waar het middel vandaan komt.”

Zijn broer en wielrenner Andy Schleck gelooft heilig in de onschuld van Fränk, zo meldt le Parisien op Twitter:

Twitter avatar AlexandreMignot Alexandre Mignot Andy Schleck : “I swear on my life and my family, I’m sure Frank didn’t take anything” via @le_parisien_fr

Middel gebruikt om doping te maskeren

De UCI meldt dat de test drie dagen geleden is afgenomen bij de renner, na de finish in Le Cap d’Agde. Het medicijn diureticum Xipamide kan worden ingezet om het gebruik van bijvoorbeeld spierversterkende hormonen te maskeren, omdat de sporen daarvan minder lang in het bloed blijven zitten.

De wielerunie belde vanavond tussen 18.00 en 19.00 uur naar de ploeg en vervolgens kwam de medische commissaris van de wielerbond Schleck uitleg geven, zo verklaart Philippe Maertens, persvoorlichter van RadioShack. De twee spraken elkaar ongeveer een uur. De renner sprak ook al met ploegleider Johan Bruyneel, die niet in Frankrijk aanwezig is.

Volgens een woordvoerder van de UCI leidt het aantreffen van diureticum niet direct tot schorsing, het staat niet op de zwarte lijst van verboden middelen. Schleck heeft nu nog het recht om zijn B-monster te laten testen. Als deze ook positief is volgt schorsing, of hij moet de ploeg verlaten:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Verklaring radio schack: frank viel uit de lucht. Als tegenexpertise positief is: ofwel schorsing of weg uit de ploeg.

RadioShack heeft geen verklaring voor het aangetroffen middel

RadioShack heeft laten weten “geen verklaring te hebben” voor de uitslag van de test:

“Het middel is niet aanwezig in een van de medicijnen die zijn voorgeschreven voor het team. Wat de reden is voor de aanwezigheid van Xipamide in het urinemonster van de heer Schleck is voor het team dan ook niet duidelijk.”

De ploeg laat daarnaast weten, zonder Schleck weliswaar, verder te willen in de Tour. Radioshack-Nissan blijft gewoon in koers, bevestigt Maertens tegen de NOS. “Er is geen sprake van opstappen.” Ook organisator ASO legde geen verzoek neer bij de ploeg om de race te verlaten. “Daar is ook geen reden toe.”

vorig jaar derde, nu twaalfde in het klassement

De 32-jarige Schleck werd vorig jaar nog derde in de Tour. Na twee weken in de Tour van dit jaar stond hij twaalfde in het algemeen klassement op 9.45 minuten van geletruidrager Bradley Wiggins.

Schleck is de tweede positief geteste renner deze Tour. Tijdens de eerste rustdag vorige week dinsdag werd de Franse renner Rémy di Gregorio van Cofidis op verdenking van dopinggebruik aangehouden door de Franse politie.

Fränk is de zoon van wielrenner Johny Schleck, die profwielrenner was van 1965 tot 1974. Zijn vijf jaar jongere broer Andy is eveneens professioneel wielrenner. Samen hebben ze hun eigen opgezette wielerformatie, Team Leopard.