Farmaceut GSK koopt voor 3 miljard biotechpartner HGS

Het Britse farmaciebedrijf GlaxoSmithKline (GSK) heeft zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Human Genome Sciences (HGS) overgenomen. Dat is gisteren bekendgemaakt. GSK betaalt naar verluidt circa 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) voor de biotechnologiefirma uit Rockville.

Het Britse bedrijf had in april al een bod uitgebracht op HGS, maar dat werd als vijandig bestempeld en afgewezen. In de maanden die volgden ging HGS zelf op zoek naar potentiële kopers. De verkenningen leidden echter niet tot een serieuze andere optie dan GSK.

Toen GSK tijdens onderhandelingen het afgelopen weekeinde zijn bod naar verluidt ook nog eens van 13 euro naar 14,25 euro per aandeel verhoogde, ging de HGS-directie akkoord. En daarmee was de deal, na maanden steggelen, rond.

„Dit bod is het beste voor Human Genome en voor onze aandeelhouders”, reageerde HGS-topman Thomas Watkins. Andrew Witty, de topman van GSK, beklemtoonde hoe blij hij is met de „onder vriendelijke omstandigheden” gesloten overeenkomst. Hij verklaart de overname vanuit „financiële en strategische logica”. Farmaceuten azen op biotechbedrijven, omdat zij denken dat in die hoek in de toekomst de meeste winst te behalen valt.

Na de bekendmaking van de miljardenovername sloot het aandeel van HGS aan de Nasdaq gisteren bijna vijf procent hoger op 14,19 dollar. In april verdubbelde de waarde van het aandeel, van iets meer dan 7 dollar naar iets meer dan 14 dollar, toen bekend werd dat de Britse farmaceut op overnametoer was en een bod op HGS had uitgebracht.

De overname is de grootste acquisitie op biotechgebied die dit jaar is aangekondigd. De Japanse farmaceut Dainippon Sumitomo Pharma nam het Amerikaanse Boston Biomedical over voor 2,6 miljard dollar. En het Amerikaanse farmaceutisch concern Bristol-Myers Squibb betaalde 2,5 miljard dollar voor de overname van Inhibitex, de ontwikkelaar van middelen tegen hepatitis C.

Human Genome Sciences richt zich op genomics; grootschalig en systematisch onderzoek aan genen. Momenteel is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van een medicijn tegen hartziekten en diabetes.

HGS werd in 1992 opgericht in het Amerikaanse Rockville. Al sinds een jaar na zijn oprichting werkt het biotechbedrijf samen met GSK (toen nog SmithKline Beecham). Dat was, zeker voor die tijd, een enorme deal: voor 125 miljoen dollar kreeg de Britse farmaceut toegang tot de Amerikaanse ‘genenbank’.

De samenwerking had grote gevolgen voor de farmaceutische wereld: ook andere grote geneesmiddelenfabrikanten wilden toegang tot de genen, waarop ook andere biotechbedrijven databases gingen aanleggen. Sindsdien zijn genen het uitgangspunt van nieuwe medicijnen.

GSK kwam recent in het nieuws vanwege de schikking van 3 miljard euro die het bedrijf had getroffen om een hele serie rechtszaken in de VS te voorkomen. Het bedrijf gaf toe dat het artsen had aangemoedigd medicijnen voor te schrijven aan jonge patiënten – voor wie de middelen niet bedoeld waren.