Europese mededingingsautoriteit opent onderzoek naar Microsoft

Caption: (FILES) The Microsoft display before the opening of the 2010 International Consumer Electronics Show (CES), in this January 6, 2010 file photo in Las Vegas, Nevada. Microsoft said July 9, 2012 Windows 8 will be available to consumers in late October as part of the software giant's effort to ramp up its operating system for a variety of devices. AFP PHOTO / Robyn Beck
Caption: (FILES) The Microsoft display before the opening of the 2010 International Consumer Electronics Show (CES), in this January 6, 2010 file photo in Las Vegas, Nevada. Microsoft said July 9, 2012 Windows 8 will be available to consumers in late October as part of the software giant's effort to ramp up its operating system for a variety of devices. AFP PHOTO / Robyn Beck Microsoft logo op de International Consumer Electronics Show (CES) in januari 2010. Foto AFP / Robyn Beck

De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar Microsoft. Er zal worden gekeken of de softwaregigant zich houdt aan een vonnis uit 2009 waarin Microsoft wordt gedwongen om consumenten genoeg keus te bieden in de browsers die zij kunnen gebruiken.

Dat laat de EC weten aan persbureau Reuters. Europees Commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia benadrukte vandaag op een persconferentie in Brussel dat de waakhond het “nakomen van wetgeving erg serieus neemt”. Volgens Almunia lijkt Microsoft de afspraken niet te zijn nagekomen, daarom is gekozen voor “onmiddellijke actie”.

Al eerder beboete Microsoft kan mogelijk ‘sancties verwachten’

Houdt Microsoft zich niet aan de regels dan belooft Almunia “sancties”. De eurocommissaris voegde in Brussel toe dat het onderzoek zo snel mogelijk zal worden afgerond. Volgens Almunia is dit de eerste keer dat de mededingingsautoriteit te maken heeft met een bedrijf dat al eerder niet voldeed aan de eisen van het Europese mededingingsrecht en nu opnieuw mogelijk de fout ingaat, schrijft Reuters.

Microsoft biedt excuses aan voor ‘technisch probleem’

Microsoft laat in een verklaring weten dat een “technisch probleem” gebruikers beperkte in hun keus in internetbrowsers en belooft dat het stappen onderneemt om dit zo snel mogelijk op te lossen. Volgens het Amerikaanse bedrijf zou de “glitch” zitten in de “service pack 1 update voor Windows 7″. Microsoft biedt zijn excuses aan.

Microsoft moet al 860 miljoen euro boeten betalen aan EU

Eind juni oordeelde de Europese rechter dat een boete van 860 miljoen euro tegen Microsoft door de EC wetmatig was. Hiermee werd een zaak die al sinds 1998 loopt gesloten.

Het ging om het openbaar maken van programmeercode die het mogelijk zou maken voor concurrenten om hun producten compatible te maken met die van Microsoft. De softwaregigant deed dit tegen een volgens de rechtbank exorbitante prijs, waardoor het alsnog overeenkwam met het niet vrijgeven van de code, schrijft persbureau AP. Het gaat om een boete van 860 miljoen euro. Eerder kreeg Microsoft ook al twee boetes van de mededingingsautoriteit, waardoor het nu al 1,64 miljard euro heeft moeten betalen.

    • Hans Klis