De strijd in de bergen is weer menselijk

Er was ooit een tijd dat renners in de bergen nog wel eens minuten achterstand goed konden maken. Maar renners zijn nu schoon en komen gewoon weer verrot boven.

Sky Procycling rider and leader's yellow jersey Bradley Wiggins of Britain (L) and team mate and compatriot Christopher Froome cycle in the Alps mountains during the eleventh stage of the 99th Tour de France cycling race between Albertville and La Toussuire, July 12, 2012. REUTERS/Bogdan Cristel (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Redacteur Wielrennen

Pau. De Alberto Contador van 2009 of de Lance Armstrong van 2004 hadden deze Tour de France nog spannend kunnen maken, in de twee zware Pyreneeënetappes van morgen en donderdag. Met hun scores in de cols hadden ze de huidige geletruidrager Bradley Wiggins op minuten kunnen rijden.

Maar de huidige topwielrenners ontlopen elkaar bergop niet veel. Meer dan secondenspel levert hun strijd in het hooggebergte doorgaans niet op. En ze klimmen veel langzamer dan de toppers van een paar jaar geleden. „De renners komen weer verrot boven”, zegt trainer Adrie van Diemen van de Amerikaanse Garmin-ploeg. „Het gevecht in de bergetappes is weer menselijk geworden.”

Wielrennen op de weg is geen sport van tijden en records, zoals atletiek of schaatsen. De Tour is geen 100 meter sprint. Steeds weer andere parcoursen, andere tactiek, ander weer. Slechts sporadisch worden tijden geklokt op de laatste klim van een bergrit. Met als meest opvallende uitkomst dat de renners de laatste paar jaar aanzienlijk langzamer klimmen dan voorheen. Vorig jaar kwam Tourwinnaar Cadel Evans op l’Alpe d’Huez niet onder de 42 minuten. Marco Pantani zette in 1995 een tijd van 36.50 minuut, nog altijd het record. Ook Armstrong (37.36 in 2004) en Jan Ullrich (37.40 in 1997) scoorden al eens onder de 38 minuten. Hetzelfde beeld is zichtbaar op andere Tourcols en in Giro of Vuelta.

Door de strengere dopingcontroles? Van Diemen: „Jarenlang zag je onmogelijke scores. Wat ik in deze Tour aan de getallen zie, is absoluut geloofwaardig.” Klimtijden om te vergelijken zijn er dit jaar nauwelijks. Klassieke aankomsten bergop – zoals Alpe d’Huez, Mont Ventoux en Luz Ardiden – ontbreken op de route. Morgen eindigt een Pyreneeënrit over vier cols met de afdaling van de Peyresourde, een dag later is de aankomst wel bergop, maar voor de eerste keer op de Peyragudes. Geen tijden, maar getallen zijn er wel.

„De snelheid bergop wordt bepaald door het gemiddelde vermogen dat een renner produceert gedeeld door zijn lichaamsgewicht”, legt Van Diemen uit. De vermogensmeter die de meeste renners op hun fiets hebben, sommige met gps, liegt niet. Op de watt nauwkeurig is bekend hoeveel vermogen wordt geleverd in de cols. En hier en daar komen scores naar buiten, via Twitter bijvoorbeeld. Christopher Froome eindigde als derde op La Toussuire, de enige aankomst bergop in de Alpen, en haalde 6,1 watt per kilogram. De Italiaan Vincenzo Nibali meldde een uitkomst van 5,62.

Ter vergelijking: Armstrong haalde in zijn toptijd op vergelijkbare beklimmingen scores van rond de 6,7 watt per kilogram. Tijdens zijn eindeloze trainingssessies in het Spaanse Girona probeerde hij zelfs de ‘zeven’ te halen. Wie dat kon, won zeker de Tour. Marco Pantani, minder dan zestig kilo licht, kon het bij zijn Tourzege in 1998. Van eerdere Tourwinnaars als Miquel Indurain en Bjarne Riis is bekend dat ze soms zelfs meer vermogen leverden dan Armstrong, maar door hun zwaardere lichaam toch minder snel klommen.

„Een gemiddeld vermogen van meer dan 6,2 watt per kilogram op een klim van meer dan drie kwartier is niet geloofwaardig”, sprak de beroemde Italiaanse wielertrainer Aldo Sassi, die in 2010 overleed. Een hogere score duidde op doping, stelde de man achter onder anderen Evans en Ivan Basso. De laatste reed in de Giro van 2010 op de steile Zoncolan 1.45 minuut langzamer dan zijn landgenoot Gilberto Simoni in 2007. Voor Sassi het bewijs dat de sport schoner was.

Van Diemen test met de Garmin-renners, onder wie de Girowinnaar Ryder Hesjedal, in Girona op een vaste klim van een half uur. „De beste renners halen dan 6,1 watt per kilogram. Als het ver boven de 6,2 gaat, wordt het bedenkelijk.”

En de superieure Sky-trein van Wiggins, Froome, Richie Porte en Michael Rogers dan, die 6,47 watt per kilogram scoorde in de eerste aankomst bergop van deze Tour, La Planche des Belles Filles in rit zeven? „Kan niet”, was de eerste reactie van de Franse trainer Antoine Vayer, die in 2009 al de torenhoge score van Contador betwistte op de klim naar Verbier: 7,03. Een kiem voor geruchten over doping bij Sky was gelegd.

Maar Van Diemen schrikt niet van 6,47 watt per kilogram. „Dat was een vrij korte klim van rond de zestien minuten. Hoe korter de inspanning, hoe hoger de score kan zijn. Op hele korte klimmetjes halen explosieve mannen als Peter Sagan gerust boven de 7,5. Je hoeft het dan minder lang vol te houden. In grafieken zie je de scores ook teruglopen bij inspanningen van meer dan een half uur.”

Sky-manager David Brailsford wilde gisteren bij de finish in Pau niet veel kwijt over de scores bergop. „Wij meten in tests alleen watt per kilogram in een vaste tijdsduur van 20 minuten.” Gaan zijn renners de ‘zes’ nog halen in de Pyreneeën? „De toprenners zullen elkaar niet veel ontlopen qua watt per kilogram.”

Dan wordt het de komende twee dagen dus hooguit secondenspel.

    • Maarten Scholten