De nazi's sterven uit

De spoeling wordt dun als het om oude oorlogsmisdadigers gaat. De nummer 1 van de most wanted-lijst is opgespoord in Hongarije. Nummer 2, de nedernazi Faber, overleed in mei.

Hij is bijna honderd en voor het Simon Wiesenthalinstituut de meest gezochte nazi: oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary. De Britse krant The Sun spoorde hem op in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar Csatary waarschijnlijk ook woont.

Het bureau in Jeruzalem van het Simon Wiesenthalcentrum heeft laten weten dat de „nieuwe aanwijzingen” omtrent zijn verblijfplaats aan de Hongaarse justitie zijn doorgespeeld.

De nu 97-jarige Csatary zou in 1944 betrokken zijn geweest bij de deportatie van 15.700 Joden naar Auschwitz. Als voormalig politiechef van Kosice in het door Hongarije bezette deel van Slowakije zou hij een belangrijke rol hebben vervuld in de deportatie van driehonderd Joden naar Oekraïne.

De Britse boulevardkrant The Sun publiceerde afgelopen weekeinde een foto van Csatary. Verslaggevers van de krant hebben hem in Boedapest opgespoord, waar hij een tweekamerwoning heeft. Hij had zich onder een nieuwe identiteit als kunsthandelaar in Canada gevestigd, maar nadat hij in 1997 was ontmaskerd, was hem zijn staatsburgerschap ontnomen. De Canadese autoriteiten begonnen een onderzoek, maar Csatary wist te vluchten en leek vijftien jaar lang van de aardbodem te zijn verdwenen.

De toptien van meestgezochte nazimisdadigers wordt jaarlijks uitgebracht door het Simon Wiesenthalinstituut. Op de meest recente lijst, van april 2012, prijkt Csatary bovenaan. Sowieso is de gemiddelde leeftijd op de lijst nu erg hoog. De jongste nazi is 88 jaar oud en de oudste, Alois Brunner, is honderd. Hij is een van de twee mensen op de lijst van wie niet zeker is of zij nog leven.

Nederland is zijn enige vermelding op de lijst sinds 24 mei van dit jaar kwijt. Toen overleed nummer 2, oud-SS’er Klaas Carel Faber, die kort na de oorlog uit de Bredase Koepelgevangenis ontsnapte, naar Duitsland vluchtte en zo zijn levenslange celstraf ontliep.

De Beierse justitie zou dit jaar een beslissing nemen over het Nederlandse verzoek om hem de rest van zijn straf in Duitsland te laten uitzitten. NRC